Сб. Вер 21st, 2024

Завтра Рівне проведе в останню путь захисника, який віддав своє життя за нашу свободу, Івана Довбенка.

Іван Довбенко народився 27 лютого 1973 року в місті Рівному. Здобув освіту механіка в Квасилівському професійному училищі. Після закінчення, пішов працювати на Рівненську фабрику нетканих матеріалів, а також продовжив навчатися у Рівненському економіко-технологічному коледжі НУВГП.

Іван не служив у війську, однак отримавши повістку у квітні 2023 року, без вагань вступив до лав ЗСУ.

«У мене є дві донечки, яким я дав життя, і їх потрібно захищати…» – говорив Іван. Саме думки про дівчаток надавали сил до боротьби.

«Він неймовірно любив донечок, 17-річну Дарину та 11-річну Вікторію. Іван не мав батьків, ані рідних братів і сестер, тому мої рідні стали його родиною. Він вважав моїх батьків мамою і татом, а вони прийняли його як рідного сина…» – розповідає дружина героя Галина.

Військові будні давалися Іванові нелегко, проте він не падав духом. Говорив рідним, що Україна була і буде незалежною, а ми завжди будемо на своїй землі. Тож попри труднощі був готовий виконувати свій обов’язок.

«А ще говорив, дуже боляче дивитися, що на захист країни стають хлопці віку наших дітей. Розповідав, що якось повертаючись із завдання, йому на зміну привезли двох молодих розгублених хлопця. Ваня – залишився поряд, не зміг залишити їх,» – пригадує Галина.

Добрий, відкритий, щирий, веселий Іван мав насправді золоті руки. Його умінням відремонтувати захоплювалися і домашні, і сусіди, і усі знайомі.

У Івана було багато життєвих планів: повезти сім’ю у Карпати, зробити ремонт у квартирі, купити нове авто та багато іншого… Він дуже любив життя і передавав цю любов іншим.

Кожне наступне завдання давалося Івану нелегко, та все ж він знав, що його чекають вдома, за нього моляться і це давало сил та наснаги. Він вірив у те, що повернеться живим.

На жаль, 50-річний солдат Іван Довбенко загинув 11 жовтня 2023 року унаслідок мінометного обстрілу, виконуючи бойове завдання, поблизу села Роботине Запорізької області.

Церемонія прощання із героєм відбудеться завтра 14 жовтня 2023 року о 10:00 год на Майдані Незалежності, після чого (орієнтовно об 11:00 год) у Свято- Покровському соборі відбудеться заупокійна служба. Поховають його на кладовищі у с.Обарів… 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.