Сб. Лип 27th, 2024

Дата: 23.01.2024 15:39

Кількість переглядів: 8


Костопільська міська рада отримала рекомендації щодо участі населення в розвитку громади. Їх надали в рамках онлайн-заходу від Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів». 

19 січня презентували напрацювання проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Рівненській області»ю Зокрема, рекомендації для органів місцевого самоврядування (ОМС) та неурядових організацій (НУО) Рівненської області. Завданням цього дослідження є розгляд концепції участі, види та рівні участі, методи та механізми залучення населення в процес розвитку територіальної громади. Розглянуто основні причини, що перешкоджають роботі з місцевими ініціативами. Обговорено переваги і недоліки залучення громадськості до здійснення місцевого самоврядування в Україні з позицій органів місцевого самоврядування.

До участі у заході долучилися працівники виконавчих органів Костопільськоїміської ради, представники комунальних установ/підприємств громади, представники громадських організацій. Під час заходу обговорили методи залучення громадськості до процесів розробки та прийняття рішень, що стосуються життя територіальної громади.

Метою залучення громадськості є налагодження довірливих відносин між ОМС та НУО. Залучення громадськості до процесів розробки та прийняття рішень, що стосуються життя громади, є одним з фундаментальних принципів демократії та розвитку громадянського суспільства.

Проведеним дослідженням визначено, що існує необхідність:
– створювати та підтримувати різні механізми активізації участі громадськості для того, щоб мобілізувати внутрішні та зовнішні ресурси громади для задоволення соціальних та економічних потреб кожного члена громади;
– збільшувати залучення різних груп населення (у тому числі осіб з інвалідністю, жінок, ВПО) до процесів прийняття рішень;
– проводити навчання для ОМС та громадського сектору щодо способів та механізмів залучення;
– у проведенні право освітньої та роз’яснювальної роботи.

Спільним у цих визначеннях і підходах до розвитку громади є залучення до співпраці всієї громади, мобілізація внутрішніх і зовнішніх ресурсів, розвиток людини та довготермінове планування.

Виловлюємо подяку Всеукраїнській громадській організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а також підтверджуємо намір Костопільської міської територіальної громади продовжувати рухатися в бік залучення громадян шляхом виконання рекомендацій. Захід було проведено за наданням технічної допомоги Радою адвокатів Одеської області


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.