Сб. Лип 27th, 2024

Дата: 10.01.2024 08:52

Кількість переглядів: 5


01 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» від 10.07.2018 р. № 2498-VIII, яким внесено зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Така невитребувана земельна частка (пай) на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади.

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай) громадянам – власникам сертифікатів або їх спадкоємцям необхідно звернутися до Костопільської міської ради із відповідними документами, копією сертифікату на право на земельну частку (пай),  копією свідоцтва про вступ у спадщину або нотаріально посвідчений договір про набуття права власності на земельну частку (пай) або рішення суду про визнання права власності на земельну частку (пай) та заявою про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок та передачу у власність відповідних земельних ділянок надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) – залежно від стадії оформлення документів на земельні ділянки. Після виготовлення документів згідно чинного законодавства, кінцевим результатом буде реєстрація права власності на земельні ділянки у Державному реєстрі речових прав.

Варто також зазначити, що, для тих, хто пропустив строк оформлення з поважних причин, суд, за відповідним позовом, може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. Проте, причини такого пропуску мають бути ґрунтовними та підтверджуватися належними доказами.

Отже, якщо Ви є власником земельного паю, рекомендуємо вчасно звернутися за оформленням документів та здійснення реєстрації права власності на земельний пай. Таким чином, Ви зможете зберегти своє право на земельний пай після 1 січня 2025 року.

З документами та за детальною інформацією звертатися до відділу містобудування, архітектури та  землеустрою управління забезпечення роботи ради, бухгалтерського обліку, архітектури та землеустрою Костопільської міської ради за адресою  м. Костопіль, вул. Незалежності, 7, кабінет 211.


« повернутися

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.