Пн. Вер 16th, 2024

Останні новини. Туберкульоз можна успішно вилікувати, якщо вчасно виявити його, пройти повний курс лікування та дотримуватися всіх рекомендацій лікарів. В Україні були оновлені стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб відповідати найновішим рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Наразі головним методом діагностики є мікробіологічний аналіз, для якого пацієнт здає мокротиння. Цей тест дозволяє точно встановити діагноз та негайно призначити ефективний курс лікування.

Зазвичай спочатку використовують молекулярно-генетичний метод дослідження Xpert MTB/Rif, що дозволяє протягом кількох годин підтвердити наявність туберкульозу та визначити чутливість до рифампіцину — препарату, що широко використовується для його лікування. Цей метод дозволяє аналізувати не лише мокротиння, а й інші біологічні рідини, включаючи кал у дітей, які ще не можуть відкашлювати мокротиння. У медичних закладах України встановлено 286 систем Xpert MTB/Rif.

Для виявлення туберкульозу також використовують методи обстеження, такі як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки.

У багатьох країнах для розшифрування результатів рентгенографії використовується метод, відомий як комп’ютерно-підтримане виявлення (computer-aided detection). Суть його полягає у використанні штучного інтелекту, який навчений аналізувати численні знімки грудної клітки та визначати туберкульоз з високою точністю. В

Україні також почали використовувати цей метод у рентгенологічному аналізі в трьох областях: Львівській, Сумській та Івано-Франківській.

Надсучасне обладнання вже встановлено, а медики пройшли навчання із застосування систем під час діагностики пацієнтів.

Штучний інтелект проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дозволяє виявити найменші ділянки ураження.

Зазначається, що у січні 2024 року в Україні зареєстровано 1 687 випадків туберкульозу, з яких 1 279 – нових випадків захворювання.

Лікарі нагадали, що туберкульоз може впливати не лише на легені, але й на інші органи. При формах захворювання, коли воно впливає на інші органи, крім стандартних методів діагностики також можуть застосовувати ультразвукове обстеження, бронхоскопію та інші методи. Вчені також акцентують увагу на важливості ранньої діагностики та лікування, щоб уникнути ускладнень та покращити прогнози для пацієнтів.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.