Пт. Вер 27th, 2024

Шаурма, популярна в Україні вулична їжа, може зникнути з продажу

Шаурма, популярна в Україні вулична їжа, ризикує зникнути з продажу. Причина цього – висунуті вимоги від Туреччини щодо страви та технології її приготування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polskie Radio 24.

Що вимагає Туреччина

Туреччина хоче, щоб в країнах ЄС було точно визначено, що може бути кебабом, а що ні – відповідно до способу приготування та інгредієнтів. Тому було подано пропозицію доєднати його до переліку продуктів із захищеним географічним зазначенням.

Після внесення до переліку шаурмою можна було б називати лише продукт, приготований певним чином.

 

Як, наприклад, традиційний грецький сир «фета», назва якого також захищена правом ЄС на географічне походження продукту.

Однак проти такої долі для шаурми виступило Федеральне міністерство продовольства та сільського господарства Німеччини.

Причина полягає в суперечці, з якої країни все-таки походить славнозвісний кебаб. Очільник міністерства Джем Оздемір не став добирати слів і прямо написав, що «кебаб належить Німеччині».

Що буде з  шаурмою в Україні

Оскільки Україна перебуває на шляху до отримання статусу країни ЄС, рішення Європейської комісії щодо технології приготування шаурми та права Туреччини на назву, буде поширюватися і на нашу країну з моменту набуття нового статусу.

Відтоді шаурма за будь-якою технологією приготування, окрім захищеної, матиме іншу назву, адже страва буде захищеним географічним зазначенням.

Проте наразі, поки Україна ще не отримала статусу країни ЄС, рішення Єврокомісії не поширюватиметься на українську шаурму.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.