Нд. Вер 8th, 2024

Сучасне виробництво біо та поліетиленових пакетів

Сучасне виробництво упаковки вийшло на новий рівень за якістю та кількістю продукції, що виготовляється. При цьому кульки відрізняються міцністю, довговічністю, універсальністю, а також привабливим зовнішнім виглядом. Виробництво пакетів покриває всі потреби користувачів у побутових та промислових масштабах.

Незважаючи на всі свої переваги, поліетиленова продукція дуже шкодить екології. Нічого дивного, тому що синтетичний матеріал неможливо повністю знищити. Біорозкладні пакети в цьому у разі кращого:

  • доступні для компостування будинку з використанням спеціальних засобів;
  • розкладаються виключно на природні компоненти: вода, вуглець та біомаса;
  • виготовлені з натуральних компонентів: кукурудзяний або картопляний крохмаль;

Технології виробництва біопакетів практично нічим не відрізняються від виготовлення синтетичних аналогів. Вся справа у сировині.

Міцність та довговічність поліетиленових та біологічних пакетів

Через особливості матеріалу, поліетиленові кульки набагато витриваліші. Саме тому людство не може повністю відмовитись від подібної упаковки.

Чим шкідливі поліетиленові пакети? Головна перевага і стала прокляттям: пластик розкладається протягом чотирьох століть. При цьому він повністю не руйнується, а розпадається на мікроскопічні частинки, що осідають у землі та воді. Знищити пластик без шкоди екології також неможливо. тільки переробка.

Еко-пакети в цьому випадку вирішують проблему забруднення. З використанням спеціальних, але доступних засобів, такі кульки не залишають після себе і сліду. Утилізація у промислових масштабах дозволяє отримати масу компосту для добрив.

Що ж стосується практичності, то біорозкладні пакети менш міцні. Погодьтеся, це невелика ціна для запобігання екологічній катастрофі.

Вплив факторів навколишнього середовища на властивості упаковки.

Враховуючи всі плюси та мінуси поліетиленових пакетів, слід підкреслити їхню опірність природним факторам:

  • не пропускають повітря;
  • стійкі до прямого сонячного проміння;
  • стійкі до вологи;
  • відмінно підходять не тільки для пакування їжі, а й побутової хімії тощо.

Чим відрізняються біорозкладні та поліетиленові пакети в цьому випадку? Еко кульки намагаються повторити всі позитивні властивості поліетиленової упаковки, проте не завжди це вдається. Іншими словами, якщо потрібна максимальна надійний пакет – це саме поліетиленовий. А ось для решти всього підійде біорозкладається.

Так що в результаті?

На даний момент вибір конкретної упаковки у вигляді фаворита – неможлива, принаймні у реаліях України. Цьому є кілька пояснень:

  • Біорозкладні пакети важливо правильно компостувати.

Без спеціальних засобів упаковка просто не розкластися і так само буде роками лежать на звалищах, а ще гірше: у лісах та пляжах. До того вже на території України поки що немає повноцінних полігонів для компостування у промислових масштабах.

  • Відсутня культура та можливість правильної утилізації та переробки пластику.

Повсюдно ця практика не спостерігається – лише у вигляді пропозицій чи ініціатив. Існують різні технології переробки поліетиленових матеріалів, але у будь-якому випадку необхідне сортування сміття.

Зазначимо, що виробники кульок з багаторічним досвідом, наприклад, МПАК, мають окремі цехи для переробки згаданих матеріалів, забезпечуючи безвідходне виробництво. Це означає, що співпрацювати з професіоналами – це не лише найкраща якість, а й внесок у турботу про екологію.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.