Сб. Лип 27th, 2024

05.01.24

Ольга Данілюк, Павло Стецюк

Шостого січня віряни відзначатимуть Хрещення Господнє. Водохреще є одним з найважливіших церковних свят у році. Про історію, традиції купання і кому не варто занурюватись у холодну воду, далі у сюжеті.

Ми з вами 6 січня відзначаємо свято Богоявлення. Або свято Йордана. Напередодні Хрещення Господнього, так само як і напередодні Різдва є навечір’я – пісний день. В цей день є особливі Богослужбові особливості звершення цього свята. Та пов’язане з особливим передчуттям зустрічі Хреста, який приходить хреститися у Йордані, – розповідає Петро МАРТИНЮК, священник Свято-Покровського кафедрального собору ПЦУ.

Містяни вірять, що саме в цей день вода має чудотворні властивості тож найхоробріші традиційно занурюються в холодну воду. Але як лікарі так і церква цього робити не рекомендують.

Це є більше недавня традиція. Я сказав би таким чином, свята вода це свята вода, те, що ми споживаємо в себе це очищує нас, зміцнює нас якщо ми з вірою її споживаємо. Нічого про занурення в молитві не йдеться. Тому якщо хтось до цього тривалий час готувався чи веде такий спосіб життя це не є заборонено. Але церквою він не є рекомендований як такий необхідний, щоб змитися тілесно, – каже Петро МАРТИНЮК.

Набрати свячену воду для споживання можна буде в храмах упродовж дня 6 січня. Хто ж виявить бажання в цей день зануритися в річку, рятувальники рекомендують робити це в спеціально облаштованих місцях, аби уникнути нещасних випадків.

У нашій області територіальними громадами буде облаштовано два місця для купання, це традиційні місця (у цілях безпеки ми не можемо розголошувати де вони будуть знаходитися). Для забезпечення безпеки людей на водних об’єктах пов’язаних з відзначенням свята Водохреща від Головного управління ДСНС України у Рівненській області буде залучено дві одиниці техніки та шість рятувальників. Проте ми закликаємо громадян утриматися від традиційних масових святкувань, – говорить Олеся ОСИПЧУК, речниця ГУ ДСНС в Рівненській області.

Утриматися від традиційних купань рекомендують насамперед тим, у кого хворі нирки, діабет, проблеми із тиском, серцева недостатність, післяінфарктний стан та онкологічні хвороби. Втім, порадитися з лікарем перед зануренням зайвим не буде нікому.

 Перед пірнанням в ополонку треба порадитися з лікарем. хоча б за годину до пірнання, добре поїсти. Вживати алкоголь категорично заборонено. 4. Перед тим, як зайти у воду, необхідно добре розігріти тіло за допомогою фізичних вправ. 5. До ополонки необхідно підходити в зручному взутті: краще використати черевики або вовняні шкарпетки. Ідучи до ополонки, слід пам’ятати, що доріжка може бути слизькою, тому потрібно йти повільно та уважно. 6. Занурюватись (купатися) треба в спеціально обладнаних ополонках біля берега та під наглядом рятувальників і медичних працівників. 7. У воду потрібно занурюватись поступово. Занурюватись найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. 8. Якщо з вами дитина, то уважно стежте за нею під час занурення в ополонку. 9. Перебувати у воді можна не більше 10 – 15 секунд. 10. При виході з води не слід триматися безпосередньо за металеві поручні, можна використовувати сухий рушник. 11. Після виходу з води, необхідно добре розтерти тіло сухим рушником, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю (алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити!), – наголошує Олеся ОСИПЧУК.

Водохреща – це третє і останнє свято різдвяно-новорічного циклу. В цей день освяченою водою люди також окроплюють будинки та на дверях і віконницях малюють крейдою хрести, щоб вберегти дім від нечистої сили. 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.