Чт. Вер 19th, 2024

“Картина труби, яку ми бачили, підтверджує, що це пошкодження, мабуть, було викликане якоюсь силою, а не ударом водолаза або невеликого підводного робота, травми більш масивні”, – сказав Певкур.

Зі слів міністра оборони Естонії, пошкодження добре видні та відчутні. Однак оцінити масштаби складно через через глибину розташування. Місце пошкодження газопроводу знаходиться на глибині 60-70 метрів.

Глава МЗС підтвердив, що це було механічне пошкодження, отже, його завдали люди. Він додав, що цей випадок знову піднімає на порядок денний питання щодо захисту критично важливої ​​інфраструктури. За його словами, Таллін поінформував союзників НАТО про інцидент.

Президент Естонії Алар Каріс заявив, що інформація про пошкодження газової труби і кабелю зв’язку викликає велику тривогу.

“Фінська влада у співпраці з естонськими колегами продовжує розслідування для з’ясування обставин, пов’язаних зі збитками”, – сказав Каріс.

Пошкодження газопроводу

У ніч на 8 жовтня було виявлено несправність у кабелі зв’язку газопроводу між Фінляндією та Естонією. За оцінками влади, газопровід вийшов з ладу на кілька місяців. При цьому ЗМІ повідомляють, що за пошкодженням газопроводу могла стояти Росія.

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо розповів, що газогону могло бути навмисно завдано пошкодження і правоохоронці розслідують справу за фактом вандалізму. У НАТО заявили, що готові допомогти у розслідуванні.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.