Сб. Лип 27th, 2024

У селищі Володимирець Вараського району в 11-ій державній пожежно-рятувальній частині на посаді командира відділення працює рятувальник Роман Васильчук. До лав професійних рятувальників долучився у 2003 році.

 Як повідомляють у Вараському районному управлінні ГУ ДСНС, Роман не вважає себе героєм, адже «рятувальник» – це професія і він просто виконує свою роботу.

За 20-річний період служби брав участь у ліквідації різних надзвичайних подій та ситуацій: від пожеж та ДТП до пошуку зниклих та рятування тварин. Тож біди та горя бачити йому довелося чимало.

Проте найстрашнішими кадрами, які закарбувалися у пам’яті є наслідки війни, зруйновані будинки та життя людей.

У листопаді минулого 2022 року Роман брав участь в розборі аварійних багатоповерхівок в деокупованому Херсоні, які були зруйновані окупантами. У відрядження тоді було направлено зведений загін з Рівненщини.

«Ще коли під’їжджали до міста, запам’яталася картина війни на території, де велися активні бойові дії – в селах біля Херсону майже не було вцілілих будинків, всюди було видно сліди «руського міра», який своїми ракетами та снарядами хотів нас від чогось звільнити» – згадує Роман, коли був у відрядженні.

«Перебуваючи в місті займалися розбором аварійних конструкцій багатоповерхівок. У вільний час також намагалися допомагати населенню, адже ні зв’язку ні електроенергії в людей не було, тож заряджений телефон та можливість зв’язатися з рідними для людей було життєвонеобхідним. В нас були електрогенератори та Старлінки, тож ми охоче допомагали, адже ці люди пережили те, чого нікому не побажаєш».

В житті Роман керується принципом: «Стався до людей так, як хочеш, щоб ставилися до тебе». Можливо саме тому намагається на кожному виклику «викластися на повну», щоб допомогти тим, хто цього потребує.

Вдома на нього чекає дружина, синочок та дві чарівні донечки, які з нетерпінням чекають тата з кожного чергування та відрядження.

Роман вважає, що на даний час найважливіше – це Перемога. І всі ми, де б не перебували, повинні наближати її своїми діями, вчинками та не втрачати віри в ЗСУ!

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.