Вт. Лип 2nd, 2024

На ринку зараз саме сезон такої городини

1. ПЕТРУШКА

Столова ложка соку цієї городньої трави на день – дуже ефективний засіб при гіпертонії. Біоактивні речовини петрушки зміцнюють дрібні кровоносні судини – капіляри, допомагають позбутися задишки та покращують серцевий тонус загалом.
Сік петрушки краще додавати в яблучний або морквяний сік.

2. МОЛОДА КАРТОПЛЯ

Чим картопелька солодша, а шкірка більш інтенсивно забарвлена ​​(сорту синьоочка або ред скарлет), тим більше в ній каротиноїдів. Це природні антиоксиданти, що захищають серце від агресивних клітин – вільних радикалів. А ще в молодій картоплі багато калію, що покращує роботу серця. Калій дуже важливий і для тих, хто страждає набряками та приймає сечогінні ліки. Найкраще таку картоплю варити у мундирах, або пекти.

3. ПОМІДОРИ

Містять багато калію та магнію, але не це головне. Стиглі ґрунтові томати, джерело суперкорисного для серця антиоксиданту – лікопіну. Томатний сік м’яко знижує артеріальний та внутрішньочерепний тиск, його корисно пити і при гіпертонії, і при глаукомі.

4. АБРИКОСИ

Заспокоюють серце при нервовій перенапрузі та аритміях. А ще завдяки великій кількості фруктових цукрів покращують живлення мозку та борються з гіпоксією (нестачею кисню у тканинах організму). До речі, абрикоси мають м’яку сечогінну дію, що актуально влітку, коли багато хто від спеки страждає лімфатичними набряками. Для корисної дії на серце та судини достатньо 2-3 абрикосів на день.

5. МАЛИНА

Це відмінна профілактика атеросклерозу судин. Адже в ягідці повно-повно саліцилової кислоти, яка за своєю дією схожа з ацетилсаліцилової (тобто аспірином). Вона розріджує кров, бореться з тромбами та спазмами. Для судинного тонусу достатньо з’їдати пів склянки свіжої малинки на день – поки ще сезон.

6. ЧОРНИЦЯ

Ми з дитинства знаємо, що ці темно-сині намистинки корисні для очей. Але, виявляється, активні речовини – антоціани, що підтримують зір, не менш важливі для серцево-судинної системи. Вони стимулюють зростання нових капілярів та насичення крові киснем.

7. ШПИНАТ, ЩАВЕЛЬ

Щавлева кислота розріджує кров та стимулює судинний тонус. Але тільки у свіжому вигляді. Так що поки що літо – їжте салати зі свіжим шпинатом і щавлем, заправлені оливковою олією.

8. ТЕМНИЙ ВИНОГРАД

У сортах типу Ізабела багато біофлавоноїдів. Це такі корисні речовини, які уповільнюють процеси окиснення в організмі, допомагають тримати в тонусі судини, не допускати утворення тромбів. Є навіть напрямок курортного лікування – ампелотерапія (лікування виноградом та виноградним соком).

9. ЧАСНИК

Свіжий часник прямо з грядки стає корисним для серця за однієї умови – якщо його розчавити. Саме, як кажуть біологи, «травматичний вплив» на клітини пахучого зубчика запускає у них утворення аліцину. Ця речовина має потужну дію на кровоносні судини. Тож не варто акуратно стругати спецію гострим ножиком, краще – або під прес, або просто розчавити.

10. ІМБИР

Одна з найпопулярніших прянощів містить пекучий фермент капсаїцин, який стимулює кровообіг навіть у найдрібніших судинах і знімає спазми при гіпертонії та головних болях.

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.