Нд. Тра 12th, 2024

10 жовтня, День працівників стандартизації та метрології України. Віряни вшановують пам’ять Євлампія і Євлампії. До Нового року залишилося 82 дні.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

10 жовтня в Україні святкують День працівників стандартизації та метрології України.

Професійне свято було встановлене 10 жовтня 2002 року наказом президента. Головна його мета полягає в тому, щоб вшанувати вагомий внесок фахівців з метрології та стандартизації в розвиток економіки країни.

Дату святкування обрали нвипадково. Саме цього дня 1901 року за ініціативи хіміка Менделєєва в Харкові відкрили палату, де проводили вивірку та таврування торговельних ваг і мір.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 10 ЖОВТНЯ

10 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Віктор, Герман, Дмитро, Гнат, Марк, Михайло, Петро, Теодор, Федір, Февронія.

Талісманом людини, народженої 10 жовтня, є соколине око. Мінерали, які належать до кварців. За легендою, соколине око — це зірки, які впали з неба. В давнину його часто використовували як оберіг від людей, зустріч з якими не принесе нічого хорошого.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Дощ зі снігом обіцяє в січні сильні відлиги, а також дощовий і холодний червень.
  • Якщо перший сніг в цей день випав, то через 40 днів настане справжня зима.
  • Якщо бджоли щільно льоток заліплюють, то зима буде морозною.
  • Суха погода в цей день вказує на те, що холоди настануть нескоро.
  • Гроза на Саватія – до безсніжної, теплої та короткої зими.
  • Багато шишок на соснах і ялинках – зимові місяці будуть холодними.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 10 ЖОВТНЯ

На Саватія у жодному разі не можна лінуватися і залежуватися в ліжку, інакше удачі позбудешся. У це вірили в народі і говорили, що 10 жовтня потрібно встати раніше і провести цей день по можливості в колі сім’ї.

Заборонено 10 жовтня йти з дому після заходу сонця — з нечистю зустрінешся, попереджали прапрапрадіди. Однак ця небезпека не поширюється на тих, хто покинув житло до заходу (скажімо, з ранку пішов на роботу і повертається додому, коли на вулиці вже темно).

Заборонено сперечатися, бо негаразди будуть вашим супутником до кінця місяця.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.