Сб. Лип 27th, 2024

27.10.23

Владислав Стецюк, Володимир Захаров, Павло Стецюк

Перехід на зимовий час. В Україні вкотре переводять стрілки годинника на одну годину назад. Перехід відбувається щороку, в останню неділю жовтня. Дискусії, щодо скасування переведення годинників, тривають вже не перший рік. Чому так нічого й не змінилось, дізнавався Владислав Стецюк.

29 жовтня, у неділю українці переведуть стрілки годинників на годину назад. Відтак країна перейде на зимовий час. Офіційно цей процес впровадили у 1996 році, аби зекономити на електроенергії та продовжити світловий день. Та медики кажуть, такі маніпуляції з часом лише шкодять здоров’ю людини.

Лікар-терапевт Лілія Красько каже, найбільше вразливими до змін в часі є люди пенсійного віку та діти. Окрім того, у деяких хворих людей може статися загострення.

Рекомендує, заздалегідь починати лягати раніше на 10-15 хвилин, аби зміни часу не вплинули на здоров’я. Рівняни ж кажуть на них переведення годинника впливає по різному. До переходу на зимовий та літній час відносяться по різному.

Скасувати переведення годинників в Україні намагались вже не раз. Якщо таке рішення приймуть, доведеться поділити країну на два часових пояси, адже через велику територію, по зимовому часі на сході світатиме в 3 годині ночі, а по літньому часу на заході держави схід сонця буде о 9 ранку. До школи і на роботу доведеться йти у темряві. На думку експертів, можна уникнути переведення годинника, якщо все ж розділити територію України на два часові пояси. Втім це питання досі залишається відкритим.

Читайте також: Приїхав в Україну заради коханої і пішов захищати її у ЗСУ: на Рівненщині проходить реабілітацію доброволець з Грузії (ВІДЕО)

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.