Пт. Вер 20th, 2024

13.03.24

Ольга Данілюк, Володимир Захаров

Перший дрон-камікадзе для військових. Його виготовили на Поліссі Рівненщини. Це стало можливим завдяки співпраці з львівськими колегами. Як назвали і скільки коштує його виробництво, дивіться далі у сюжеті.

Сам дрон скласти не є проблемою, потрібно мати ті якості як той хто займається пайкою, ремонтом: усидчивість, мати досвід роботи з паяльником. Нічого складного тут немає, це як будь-який хлопчик, який в дитинстві займався конструктори збирав це те саме. Просто бути уважним, працювати по схемі, – каже Олександр Добринський, волонтер.

Таким чином волонтери з Рівненщини склали свій перший дрон-камікадзе для військових. І навіть підібрали йому назву – комарик.

Так як ми живемо на Поліссі, а жителі Полісся знають які в нас комарі і як вони дуже боляче жалять. Хоча здається така маленька комаха, але дуже великої шкоди вона наносить людині, – пояснює волонтер.

Технологія виробництва дронів належить Львівському благодійному фонду, з яким вони співпрацюють. Там же їх і тестують аби дрони були справні і виконували свої функції.

Зібрати дрон можна за декілька годин. Значно більше часу потрібно на його тестування. Цим також займаються волонтери з Львівщини. Вартість його виробництва недешева.

Тож аби продовжувати свою діяльність волонтери оголосили збір коштів на наступне виробництво таких комариків. У свою чергу громада також почала співпрацю щодо виготовлення дронів тільки уже спільно з рівненськими волонтерами.

Як і волонтери з Львівщини, так і їх колеги з Рівненщини перш ніж відправити дрони військовим ретельно їх тестують.

Волонтерський фонд Львівщини виготовляє в середньому 150 дронів на місяць. В місті на Рівненщині про такі масштаби поки говорити зарано. Але там сподіваються, що місцеві таку ініціативу підтримають.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.