Нд. Вер 22nd, 2024

У середньому на житло одного нардепа держава щомісяця витрачає 16,8 тис. гривень

За майже два з половиною роки повномасштабної війни із держбюджету пішло 64,5 млн гривень на житло у столиці для народних депутатів.

Правом отримати компенсацію за оренду за цей час скористалися 160 нардепів.

Як виявилось, компенсації з бюджету отримували навіть ті депутати, які декларують сотні тисяч доларів готівкою та прикраси люксових брендів, а також нардепи-втікачі та колаборанти.

Рух ЧЕСНО проаналізував, хто з народних депутатів чинного скликання скористався правом на компенсацію за житло протягом воєнних 2022, 2023 років та на початку 2024-го.

Скільки грошей нардепи беруть на житло

Згідно із законом “Про статус народного депутата України”, нардепи мають право на компенсацію за оренду житла чи оплату готельного номера за умови, що вони не мають оселі у столиці та зареєстровані за місцем проживання у понад 30 кілометрах від межі Києва.

У 2022 році компенсації отримали 153 нардепи, яким сумарно з бюджету виплатили майже 30,8 млн гривень. У 2023 році відшкодувати витрати на житло просили дещо менше депутатів — 133, а загальна сума виплат склала близько 27,5 млн гривень.

За перші чотири місяці 2024 року правом на компенсацію скористалися 108 народних обранців, які сумарно отримали майже 6,2 млн гривень з бюджету.

Один із “пільговиків” нардеп Сергій Магера. У деклараціях за 2020-2022 роки він відобразив 533,6 тис. грн виплат за оренду житла

У середньому на житло одного нардепа держава щомісяця витрачає 16,8 тис. гривень — це приблизно дві мінімальні зарплати.

Та оскільки хтось із депутатів користується правом на компенсацію регулярно, а дехто — лише час від часу, виплати на одного депутата варіюються від 10 тис. до майже 300 тис. гривень на рік.

Переважно правом на компенсацію користуються мажоритарники, що цілком логічно, адже більшість із них — представники регіонів, які зазвичай (хоча і не завжди) не мають житла у столиці.

 

Так, протягом 2022–2024 років 70% тих, хто отримав компенсацію, були обранцями з мажоритарних округів.

Загалом чимало “слуг” вибирають майже максимальні компенсації навіть попри стотисячні накопичення у валюті.

Це, зокрема, Степан Чернявський, Ігор Негулевський, Ігор Фріс, Орест Саламаха, Олександр Горобець та інші.

Водночас близько половини зі 160 нардепів IX скликання, які отримували компенсації за останні два з половиною роки, не декларували значних накопичень, тож є цілком логічним, що вони претендують на цю пільгу.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.