Чт. Вер 19th, 2024

Зауважимо, що на прифронтових територіях вартість оренди не змінювалася з 2022 року 

Фото Bird

Через пришвидшення темпів інфляції та зростання курсу долара оренда квартир в Україні подорожчає ще більше.

Експерти прогнозують збільшення цін на оренду влітку на 20%. 

При цьому й енергоносії влітку подорожчали. Проте традиційно, подорожчає житло не скрізь однаково. 

З початком літа розпочинається сезонна міграція населення, яка значно впливає на його демографічний склад в містах і містечках різних регіонів України. Студенти з великих міст повертаються додому у менші. Сім’ї з дітьми намагаються виїхати в села, до рідні або хоч на такий доступний відпочинок. 

Саме це стає причиною появи великої кількості пропозицій на ринку оренди нерухомості, а також дає поштовх до збільшення цін для нових орендарів.

Пік підвищення вартості оренди житла припадає на кінець червня початок липня, адже в цей час розпочинається вступна кампанія і студенти активно шукають квартири для проживання на весь термін навчання.

За даними Держстату, найбільш суттєве збільшення вартості оренди спостерігається в Закарпатській (на 24%) та Львівській (8.4%) областях, куди люди часто тікають від війни. А от в прифронтових містах Сумщини, Херсонщини та Миколаївщини ринок нерухомості перебуває в стані стагнації, і ціни тут майже не змінились від початку 2022 року, або ж стали значно меншими.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.