Пт. Вер 20th, 2024

Покарання за це було передбачено ще до воєнного стану 

Цивільних українців можуть оштрафувати за носіння військової форми, зокрема зі знаками відмінності військових формувань. Такі правила в Україні діяли ще задовго до оголошення воєнного стану. 

Ще у 2019 році до Кодексу про адміністративні правопорушення було додано статтю «Незаконне носіння військової форми одягу зі знаками відмінності військовослужбовців».

Тож людину у пікселі, та ще й з нашивками, що належать одному з бойових формувань ЗСУ, це може загрожувати штрафом у 150-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Сьогодні ця сума складає  2250–3400 грн.

 

В окремих випадках поліція може  обмежитися попередженням та конфіскувати форму, яку  цивільні не можуть носити  у публічному місці.

У разі повторного протягом року правопорушення сума штрафу становитиме вже 3400–6800 грн. Також як дисциплінарний захід можуть бути застосовані адміністративні роботи терміном від 30 до 40 годин. Форму, знову ж таки, конфіскують.

Відповідно до закону військову форму можуть носити:

  • військовослужбовці;
  • військовозобов’язані під час проходження зборів;
  • резервісти;
  • курсанти;
  • ліцеїсти.

 
Якщо військовий був звільнений у запас або взагалі пішов у відставку, то при збереженні за ним права носіння військової форми він також може вдягати її при відвідуванні громадських місць.

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.