Нд. Жов 6th, 2024

Фахівчиня дала відповідь

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Небезпечних для людини павуків на Рівненщині немає.

Попри те, що всі членистоногі отрутні, на людей вони не нападають, а вкусити можуть лише за близького контакту. Про це Радіо Трек повідомила ентомологиня паразитологічної лабораторії центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб.

Найбільшу алергічну реакцію може викликати укус павука-оси, який найчастіше мешкає на городах та в чагарниках. Біль після укусу може нагадувати вжалення оси. Однак панікувати не варто, адже отрута надто слабка, аби завдати людині шкоди. Однак і ці павуки кусають лише під час близького контакту, тому їх не варто брати в руки або притискати.   

Павук-оса. Фото з відкритих джерел

Павук-оса. Фото з відкритих джерел

Доволі часто в області можна зустріти павуків, які нагадують отруйних каракуртів. Йдеться про  псевдокаратурти або стеатоди. Вони, як правило, уникають зайвих рухів, можуть довго бути в укритті, вичікуючи жертву. Тут, звісно, йдеться не про людей, а про різних шкідників та інших комах, яких їдять стеатоди.

А от щодо небезпечних каракуртів, то ні в Рівненській області, ні в сусідніх регіонах їх немає. Поширення цих павуків спостерігається на Сході та Півдні України. Після укусу цього павука у загрозливих областях, варто відразу ж звернутися до лікаря.

Павук каратурт. Фото з відкритих джерел

Павук каратурт. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, нещодавно у Болграді Одеської області зафіксували перший випадок укусу смертельно небезпечним каракуртом. Заступниця генерального директора КНП «Болградська ЦРЛ» Катерина Ніколаєва у коментарі для видання Махала розповіла:

До нашого медзакладу звернулась перша людина по допомогу через укус павука. За словами пацієнта, це сталося під час проведення польових робіт. Після детального опису павука, якого бачила людина, ми встановили, що це каракурт. Зараз стан чоловіка середнього ступеня тяжкості, він знаходиться під спостереженням у реанімаційному відділенні, щоб не пропустити жодних ускладнень. Щодо наявності сироватки, то її немає, як і по всій Україні. Щойно десь з’явиться інформація про її появу, ми відразу її закупимо.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.