Пт. Вер 20th, 2024

2 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують первомученика Стефана, папу Римського

У народі Святий Стефан вважався покровителем коней. Тому в його день доглядали за кіньми, міняли їм підкови, розчісували гриву і додавали свіжу зелень в корм. Також проводили прибирання в стайні.

Згідно з традиціями, у цей день треба напувати коней свяченою водою, зануривши в неї будь-срібний предмет. Вважали, що це допоможе захистити тварин від нечистої сили та хвороб.

Також всією сім’єю 2 серпня збирали польові квіти: волошки, ромашки, маки, з яких належало сплести так званий Стефанів вінок.

Його зазвичай вішали в хаті на покуті. За прикметами, такий вінок відганяв будь-яку нечисть від дому і приносив здоров’я домочадцям.

Вірили, що сила вінка зберігається аж до наступної весни. На травах із цього вінка готували цілющий чай – вважали, що він допомагає одужати тому, хто захворіє.

Що не можна робити 2 серпня

Категорично заборонено в цей день ображати тварин, кричати на них, проганяти. У того, хто буде погано ставитися до тварин, життя складеться нещасливо.

У цей день не хваліться своїм достатком і особистими досягненнями, інакше заздрісники вас наврочать.

Не можна 2 серпня брати або давати гроші в борг. Через це можуть з’явитися серйозні і затяжні фінансові проблеми.

Триває Успенський піст, який розпочався 1 серпня і триватиме до свята Успіння Богородиці 15 серпня. У цей період забороняється бурхливо веселитися, а тим, хто постить, не можна вживати продукти тваринного походження.

 

Народні прикмети на 2 серпня

  • Якою буде погода на Степана – таким буде і весь вересень
  • Дощ 2 серпня – погана погода буде весь місяць, але зате буде хороший урожай картоплі
  • Я кщо зранку сухо – наступні 6 тижнів буде посуха



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.