Нд. Вер 22nd, 2024

Вони варті вашої уваги

Україна багатою своєю історією, а її міста – свідки багатьох епох та подій. Серед них є такі, що вже протягом століть вражають своєю архітектурною спадщиною, мальовничими пейзажами та неповторною атмосферою.

Білгород-Дністровський

Це місто розташоване в Одеській області вважається найстаршим містом України. Воно було започатковане ще в 4 столітті до нашої ери й одне з небагатьох, яке збереглось до нашого часу. Скіфи-орачі спочатку назвали це місто Тіра.

З того часу місто мало багато назв від різних народів, проте в 1944 році місто було перейменовано на Білгород-Дністровський. Це місто має важливу історичну пам’ятку – Аккерманську фортецю, яка відіграла не останню роль в багатьох війнах на цих територіях.

Аккерманська фортеця в Одеській області

Коростень

Про це місто у Житомирській області перша згадка була у 945 році, проте, засновано воно було ще у 705 році. В давні часи це була столиця союзу племен древлян.

В подальшій історії місто мало важливу роль у війнах. Починаючи від 946 року, коли княгиня Ольга спалила Іскоростень, закінчуючи Другою світовою війною.

Також, трагічний відбиток на місті лишила катастрофа на Чорнобильській АЕС. Адже місто знаходиться всього за 80 кілометрів від атомної станції.

Древлянський парк у Коростені

Київ

Легенда про Кия, Щека і Хорива та їхню сестру Либідь, які заснували столицю України знають майже всі діти з самого змалечку. Умовна-офіційна дата – 482 рік, проте за дослідженнями істориків дата коливається від 4 до 7 століття.

Найстаршою будівлею Києва вважається Софійський собор, який був збудований у 1037 році на замовлення Ярослава Мудрого.

Також місто відоме на весь світ найвищою будівлею у Європі – Батьківщина-Мати. Місто багате на свою історію та відігравало та продовжує відігравати важливу історичну, політичну, військову, економічну роль.

Софіївський собор в Києві

Ужгород

Офіційний рік заснування найменшого обласного центру України – 872 рік. До середини 19 століття поселення мало назву Унгвар на честь річки Унг, на берегах якої воно виникло, а сучасну назву місто отримало вже пізніше.

Одними з ймовірних засновників міста вважають плем’я білих хорватів. Найвідоміша споруда Ужгорода – Ужгородський замок, який нині діє як краєзнавчий музей. 

Ужгородський замок

Житомир

Це місто має багату історію, адже було засноване у 884 році. Свою назву місто отримало на честь руського дружинника київських князів Аскольда та Діра – Житомира, який, за легендою, відмовився служити Олегу, сховався в лісах і оселився на високій скелі при злитті річок Кам’янки та Тетерева.

Головною площею є Соборний майдан, а найвідоміша, хоча й коротка, центральна вулиця – Михайлівська.

Міська рада Житомиру (зправа)

Хотин

Хотин розташований у Чернівецькій області і його заснування датується 1002 роком. Вже за часів Київської Русі на берегах Дністра тут вирувало життя і творилася історія.

Велична Хотинська фортеця, яка входить до списку семи чудес України, відома не лише в Україні, а й у Європі.

Протягом своєї історії місто неодноразово переходило під владу різних правителів, імперій та завойовників. Завдяки цьому тут можна побачити безліч пам’яток, які варто відвідати.

Переяслав

Місто розташоване у Київській області. Перша історична згадка про місто була в 907 році, проте точна дата невідома.

Згідно з легендою, саме тут відбулася битва між русичами та печенігами, де кожум’яка Ян здобув перемогу над ворогом у поєдинку сам на сам.

 

Після цього населений пункт отримав назву Переяслав, що означає «перейняв славу». Деякий час тут проживав Богдан Хмельницький і через це у місті є багато пам’яток на його честь.

Найвідоміша будівля – Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», який є одним із найбільших заповідників України.

Майдан Богдана Хмельницького в Переяславі

Полтава

Засноване місто було ще в 899 році, проте перша історична згадка з’явилась аж у 1174 році. На початку XX століття місто називали «Духовним центром України» завдяки діяльності численних видатних діячів духовенства, культури та мистецтва, а також значним церковним та історичним пам’яткам.

Також, Полтава була найважливішим центром розвитку української культури та просвіти того часу.

 

Найвідоміша архітектурна споруда – пам’ятник Івану Котляревському, що став першим в історії пам’ятником українському письменнику.

Джерело: РБК-Україна



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.