Пт. Вер 20th, 2024

В переліку є найбільший храм у Східній Європі

З початку історії людства храми та інші культові споруди будувались високими, красивими, величними. Тоді люди вважали собори та церкви «небом на землі», і намагалися зробити їх гідними цього символізму.

Головна дзвіниця Києво-Печерської лаври

Києво-Печерська лавра, заснована в 11 столітті ченцями Антонієм та Феодосієм, сьогодні займає 24 гектари та налічує близько ста будівель та шість підземних храмів. Більшість сучасних споруд були побудовані або реконструйовані в XVII-XVIII століттях, що надало лаврі риси українського бароко.

Головну дзвіницю можна побачити з відстані 25-30 км. Щоб піднятися на вершину, потрібно подолати 374 сходинки.

Церква святих Ольги і Єлизавети у Львові

Ця церква заввишки 88 метрів є найвищою будівлею Львова. Зведена на початку 20 століття, вона названа на честь імператриці Єлизавети Баварської, дружини Франца-Йосифа I. Споруда вражає своїм унікальним неоготичним стилем.

Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах

Це найбільший православний храм в Україні, що вміщує до 12 тисяч людей. Його висота 74 метри, з яких 17 метрів – це куполи.

Площа храму перевищує 3 тисячі квадратних метрів. Собор завершили у 2002 році, і через це центральний парк Черкас, де він розташований, тепер також називається Соборним.

Свято-Благовіщенський собор у Харкові

Цей величний собор заввишки 80 метрів, є найбільшим православним храмом у Східній Європі. В 1655 році він був побудований як дерев’яна церква, а сучасного вигляду він набув в 1888 році після масштабної реконструкції. Будівництво закінчили у 1901 році, використавши близько 7 мільйонів цеглин.

Спасо-Преображенський собор у Сумах

Двоярусний собор збудували у 18 столітті на місці старої дерев’яної церкви. До собору додали 56-метрову дзвіницю з курантами, виготовленими в Англії. Ці куранти заводять раз на три дні, що робить їх точнішими за кремлівські, які заводять кожні 12 годин.

Джерело: РБК-Україна



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.