Пт. Вер 20th, 2024

Людям обіцяють рівноцінну площу, але швидше за все зовсім не в центрі міста 

Ми уже повідомляли, що в Україні запланували колосальне оновлення застарілого житлового фонду. Одні будинки підпадуть під реновацію, інші – знесуть. 
Замість квартир з застарілих будинків українцям обіцяють рівноцінні за площею квартири. Якщо площа буде більшою – за неї треба буде заплатити. До кінця 2024 року Верховна Рада має остаточно ухвалити законопроєкт, який врегулює цю ситуацію.

Влада запевняє людей, що власники хрущовок нічого не тратять. Їм запропонують рівноцінне житло, навіть попри те, скільки людей реально проживає у квартирі.

Наприклад, у ситуації, якщо в трикімнатній квартирі, з якої давно роз’їхалися дорослі діти, залишилися лише батьки-пенсіонери, то їм однаково мають надати натомість трикімнатне житло. Тобто, воно має бути не меншим за кількістю кімнат і за площею.

Нове житло можуть пропонувати в іншому мікрорайоні. При цьому в законі будуть передбачені коефіцієнти, якщо, наприклад, хрущовка розташовувалася в центрі міста, а нове житло де-небудь на периферії. На що впливатимуть ці коефіцієнти (тобто, які преференції отримають колишні мешканці хрущовки за зміну місця проживання), поки невідомо.

Документом також визначено вартість житла, яке надаватимуть у компенсацію. Вона становить 36 422 гривні за квадратний метр.

При цьому законом буде передбачено кілька коефіцієнтів (підвищувальних і понижувальних), оскільки ціна квадратного метра в різних містах і навіть у різних районах міста вельми суттєво відрізняється.

Оскільки нове житло не будується шаленими темпами, людей можуть відселити у тимчасове. Щоправда, поки не зрозуміло на який термін вони там залишать – на пів року, рік чи більше. А в багатьох мешканців хрущовок, основний контингент яких становлять літні люди, цих років немає в запасі.

Люди остерігаються, що нове житло може виявитися гіршої якості, а довести щось – змоги не буде. 

Немає ясності також із вартістю квадратного метра, яка нібито становить 36 422 гривні. Якщо ця вартість була закладена в законопроєкт, який проголосували у 2022 році, то вона вже застаріла. В Україні безперервно зростає вартість нового житла. А до моменту остаточного ухвалення закону і початку його реалізації вона застаріє безнадійно. Тому було б справедливіше «прив’язати» її до долара або євро.

Багато мешканців хрущовок зробили добротні ремонти у своїх квартирах, витративши на них чималі гроші. Та оскільки в законі йдеться лише про метраж нового житла і кількість кімнат, то скоріш за все, вартість цих ремонтів не врахують.

Таким чином, очевидно, що новий закон не буде спрямований на те, щоб поліпшити житлові умови для мешканців застарілих будинків. Він відриватиме шлях до звільнення привабливих міських локацій під будівництво дорогих сучасних багатоповерхівок. Багаті покупці отримають нові квартири в центрі міста з розвиненою інфраструктурою і пішою доступністю до багатьох потрібних установ.

А от власники хрущовок, можуть опинитися у віддалених мікрорайонах, які перетворяться на своєрідні резервації людей, які виявилися не цікавими суспільству, місту і державі. Втім, поки це лише прогнози. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.