Сб. Вер 21st, 2024

Два поширених порушення

Фото ілюстративне

Співробітники супермаркетів та магазинів не мають права змушувати покупців оплачувати пошкоджений чи розбитий товар. Вони можуть лише зафіксувати факт пошкодження майна. Ця заборона стосується лише тих випадків, коли псування товару відбулося випадково.

Експерти із захисту прав споживачів кажуть:

Якщо товар пошкоджено ненавмисне – тоді законодавство на боці споживачів. Згідно зі ст. 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Адже покупець не власник, поки не заплатить за товар.

Втім, якщо ж представники закладу таки наполягають на вині клієнта, то мають довести її в суді. Покупцям варто лише викликати поліцію.

Ще однією забороною, якою нехтують, продавці, є випадки, коли касири не хочуть брати гроші певних номіналів. Однак пам’ятайте:

 Проблема «у мене немає решти» – не ваша, а касира. Якщо касир продовжує говорити так, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляйте, що касир перекладає на вас свої обов’язки, – радять експерти.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.