Пт. Вер 20th, 2024

Буде часткове затемнення

Повний Місяць у вересні 2024 року, який ще називають Місяцем Урожаю, буде особливим. Крім того, що вереснева повня – це супермісяць, вона ще й буде більша за середній супермісяць.

Але найбільшою родзинкою цього повного Місяця буде те, що він переживе часткове затемнення. За цим дивовижним явищем можна буде спостерігати в ніч на 18 вересня.

За словами науковців, термін «супермісяць» описує повний Місяць, який відбувається, коли він знаходиться в перигеї або близько до нього, тобто у найближчій відстані до Землі на своїй злегка еліптичній орбіті. У цей час повня може виглядати дещо більшою на небі.

Чому відбувається затемнення?

За словами науковців, місячні затемнення відбуваються, коли Земля проходить між Сонцем і Місяцем, відкидаючи свою тінь на наш природний супутник. Ці затемнення також є видимим нагадуванням про сферичну форму Землі, оскільки тінь утворює криву на видимому диску Місяця.

Місячне затемнення 17 вересня буде неповним. Лише верхня частина Місяця буде занурена в найтемнішу частину земної тіні.

 

Проте і часткове місячне затемнення повинно забезпечити цікавий контраст на кратерах та інших деталях на місячній поверхні.

Ці нюанси можна буде побачити за допомогою телескопа чи бінокля. Проте і без спеціальних засобів можна буде побачити особливості вересневого красеня. Під час затемнення Місяць набуде червонувато-коричневого, нечіткого вигляду.

Час часткового місячного затемнення залежить від місця розташування. Європа, зокрема і Україна, побачать затемнення в передсвітанкові години 18 вересня.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.