Чт. Вер 19th, 2024

Вони зараз коштують фантастичних грошей

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Україна має багато історичних таємниць, серед яких – скарби, які зараз коштують фантастичних грошей. Втім, деякі з них – безслідно зникли.

1. Варязькі скарби Києво-Печерської Лаври

За часів Київської Русі варяги зберігали награбоване золото в одній з печер Лаври. Монахи випадково натрапили на ці скарби та сховали їх у чотирьох різних місцях. Одну з цих схованок віднайшов Петро I, другу було виявлене під час ремонтних робіт у монастирях, а третю підняли з-під землі після землетрусу в Києві в 1975 році.

А ось четвертий скарб і досі залишається захованим у загадкових підземеллях Лаври.

2. Скарби Нестора Махна

Нестор Махно заховав значні багатства в різних куточках України. Він збирав своє золото у царських монетах, які зберігав у відрах, закопаних у землю. Після втечі з України частину скарбів вже віднайшли, проте деякі з них досі залишаються в українській землі.  

3. Золото Богдана Хмельницького

Богдан Хмельницький накопичив величезні багатства, які використовував для виготовлення монет із власним гербом. За переказами, частину скарбів заховані у підземному тунелі між Суботовом, де мешкав гетьман, та Чигирином, де розташовувався штаб козацтва.

4. Золото скіфів

Скіфські кургани, які розкидані по території України, приховують у собі безліч золотих виробів та прикрас. Однією з найвідоміших знахідок є легендарна пектораль, вагою понад кілограм, знайдена у кургані на Дніпропетровщині. Археологічні дослідження постійно поповнюють знання про багатства скіфів, однак багато курганів залишається нерозкритими.

5. Бібліотека Ярослава Мудрого

Князь Ярослав Мудрий зібрав величезну бібліотеку рукописів, яка зникла під час монголо-татарської навали в середині XIII століття. До сьогодні немає точних даних про її місцеперебування.

6. Скарби Івана Мазепи

Іван Мазепа, один з найбагатших гетьманів України, залишив після себе численні скарби, частина яких  – під землею. Перша частина схована у Батурині, друга – на березі річки Сейм, а третя – в Києві, під готелем «Салют».



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.