Чт. Вер 19th, 2024

«Це була практично сутичка» (с)

Ще в п’ятницю у Києві Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським. Зустрічі проходила в присутності глави МЗС Литви Габріелюса Ландсбергіса, але складалася розмова, як виглядає, непросто.

Принаймні, польський портал Onet повідомляє, що атмосфера під час зустрічі була «вкрай напруженою»:

«За повідомленнями учасників розмови, атмосфера між Зеленським та Сікорським була вкрай напруженою, можна було навіть говорити про сварку.

 

За словами джерел Onet, поляки, схоже, були як мінімум здивовані стилем, в якому Зеленський намагався поводитися з головою польського МЗС», – пише журналіст та колишній польський дипломат Вітольд Юраш.

За словами автора публікації,

  • Зеленський, начебто, одразу звинуватив Польщу, що вона не підтримує Україну у переговорах щодо вступу до ЄС.
  • Сікорський відповів, що Польщі знадобилося десятиліття для вступу, а запропонований Офісом Зеленського термін «нереалістичний».
  • Далі президент заявив, що Варшава мала б передати Україні більше військової техніки та могла б почати збивати російські ракети і дрони над Україною.
  • Сікорський відповів, що це неможливо без рішення НАТО.
  • Потім Зеленський сказав, що Польща роздмухує тему Волинської трагедії з внутрішньополітичних міркувань і не повинна порушувати цю тему. Натомість Сікорський закликав до ексгумації жертв для гідного перепоховання.

«У якийсь момент атмосфера була настільки поганою, що можна було навіть говорити про сутичку. Литовська делегація не намагалася підтримати польського міністра», – йдеться у статті.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.