Пт. Вер 20th, 2024

Можна сказати, що Серж Марко – упереджений, «людина Порошенка» і т.п., але в тому, що він каже, не можна бачити раціонального зерна.

Подаємо далі витяг із допису, який зараз розлітається мережею:

Serg Marco

На мою особисту субʼєктивну думку, в нас на Покровському напрямку дупа, і буде дуже складно це все стабілізувати хоча б.

 

В нас зараз тактично гірше положення, ніж нещодавно, у противника більше особового складу, в нього більше логістичних можливостей по розміщенню особового складу, бо в них є Донецьк зі всіма залізничними станціями та великою кількістю промзон де можна його акумулювати, розвивати в бойові порядки та запускати в бій.

 

Ми ж навіть в Покровську не можемо зараз тримати якісь великі сили, бо його постійно роз*обують, а знайти зараз незайняту посадку- це вже проблема.

 

Але у Донецького угрупування є один великий плюс.

 

Це мабуть найбільша та найдосвідченіша за кількістю команда бплашників, як ударників, так і розвідників.

Які знають цей район, нюанси, та звичні до лінії з самим потужним РЕБом по всій смузі.

 

Раніше я летів на Піски, та проходячи Карловку казав фпвішнику команду на зліт. На Піски ми заходили вже вдвох. В мене було 5-7 хвилин щоб знайти йому ціль та навести.

 

Якщо ціль не знаходили- то били якусь раніше дорозвідану стаціонарну ціль, яка була дублююча.

 

І в більшості випадків- ціль була. Тобто пока мій борт у повітрі- на Пескі постійно летіла карусель fpv, і ми зробили там дорогу смерті.

 

Я повертаюсь- мене в повітрі міняє інший екіпаж. Постійна карусель смерті з вибухівкою у повітрі шукаючи ціль.

 

Зараз ми не маємо такої кількості дронів. Фпвішники вилітають, коли впевнені що застосують дрон ефективно. Мавіководи бережуть мавікі, працюють їми обмежено. І це дуже видно по результативності.

 

Нажаль у противника ми бачимо якраз таку тактику, яку раніше використовували ми самі.

 

Тільки вони нон-стоп відправляють два фпв на різних частотах в зону інтереса каруселю. Там постійно крутяться Зали/Суперками шукаючі цілі. Немає цілі? Ну і похер, фпв об землю і нові в повітря. Тобто вони готові втратити 2 FPV щоб на 20-25 хвилин мати можливість в секторі інтересу вражати цілі, а при боях високої інтенсивності це дає велику перевагу.

 

На Покровський напрямок зараз заводять багато підрозділів, але я чесно сказати не вірю в стратегію «перемогти живою силою в фортеці Покровськ». Та і навіщо?

 

Життя одного солдата дорожче за тисячу дронів.

 

Тобто правильна стратегія зараз- це завалити наші «рубаки» та «бубаки» дронами, щоб їх було дохера. Щоб люди могли просто херячити нон стоп і не старатися економити. Бо ця економія = більші втрати в особовому складі.

 

Як би я хотів?

 

Я б хотів щоб держава прийшла та спитала скажемо у команди мавіководів: – Скільки вам треба мавіків на тиждень?

– Ну десь 15…

– Ось вам 25, але щоб ви постійно могли працювати. Якщо ж закінчаться- то замовляйте, вам швидко дадуть нову партію.

 

Потім до fpvішників.

– Скільки вашій бригаді треба в місяць FPV?

– Ну, якщо всіх, і тепловізійних, і десяток, і «мамонтів»…ну 5000 десь.

– Ось вам 7000, бийте все що бачите. Паліть посадки, знищуйте будівлі, гоняйтесь за кожним п@&₽ом. Щоб тут пекло було для них. Треба буде більше- ось заявка, через тиждень довеземо скільки треба.

 

Ось з таким підходом ми можемо мати надію на якийсь перелом. І що цікаве, як я не рахую бухгалтерію війни, це все НАБАГАТО ДЕШЕВШЕ НІЖ ВОЮВАТИ ЛЮДЬМИ ТА КЛАСИЧНИМИ ЗАСОБАМИ.

 

А як держава повинна купити та затягнути ці засоби- це вже ії проблеми, і вони набагато менші та простіші ніж наші проблеми тут.

 

А це означає що якщо хтось там зверху може освоїти математику та прикинути ефективність застосування різних сил то засобів, то він вже повинен дати вказівку тащити на фронт все, в максимальній кількості. Мавіки через треті руки за крипту? Хер з ними, тягніть.

 

Навіть якщо цей мавік втричі дорожче, це все одно дешевше ніж воювати людьми.

 

ФПВ вартістю в 1500 баксів з теплокамерою? Це дуже дешево, скільки тисяч вам їх треба щоб всю ніч вони теж працювали як вдень?

 

Зараз ми відправимо якогось Джеймсбонда від Буданова щоб через кіпрську прокладку, рейсом через Гаваї, з підміною контейнера в Турції все завіз любими шляхами, лише б швидко.

 

Ми повинні дати карт-бланш дронам, поки ще погода дозволяє. Але для цього потрібні дрони, і якщо ми не будемо втрачати дрони- значить ми будемо втрачати більше людей. А люди будуть ще потрібні коли будуть тумани, дощі, сніг.

 

А для мене дефіцит дронів, це ідіотизм, вибачте. І якщо держава щоб зменшити втрати особового складу не в змозі організувати такі зміни- то є великі питання до неї.

 

До керівництва яке має можливість працювати дронами, але не використовує цю можливість на 100% – в мене питання до їх профпридатності.

 

Тому вибачте- будемо критикувати. Бо якщо такі прості думки, як «Чим більше ми будемо витрачати дронів- тим менше ми будемо втрачати людей» не доходить до когось зверху, то чим гучніше казати- тим швидше дійде. Або покаже що хтось зверху займає не своє місце.

 

Ваш критик, мл.сержант доповідь закінчив. Дата. Підпис.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.