Сб. Вер 21st, 2024

Пояснення мовознавця

Чи не є слово «однофамілець» суржиком та яке насправді має значення слова «тезко», розповідає мовознавець Олександр Авраменко у відео на YouTube.

Чи можна вживати слово «однофамілець»

Насправді слово «однофамілець» не є суржиком і його можна знайти в українських словниках. Як і багато інших слів, воно утворене з двох частин – «одно» та «фамілець», так само як, наприклад, утворені такі слова як «однокласник» або «однодумець». Тому використовувати це слово можна.

Яке значення має слово «тезко»? 

За словами мовознавця, в українській мові є чудове слово, відповідник до слова «однофамілець», яке можна часто почути у розмові.

– В українській мові є чудовий відповідник слова «однофамілець». Замість цього слова можна вживати синонім «тезкО». Так, саме «тезкО», а не «тЕзка».

 

Не всі знають, що «тезкО» – це людина не лише з однаковим ім’ям, а й з однаковим прізвищем, тобто «однофамілець», – пояснив Олександр Авраменко.

 

Фамільний чи родинний?

А ще в українській мові є прикметник «фамільний», який означає те саме, що й «родовий». Наприклад «фамільний альбом», «фамільне срібло» – тобто те, що передається у спадок в родині.

– Але не потрібно захоплюватися іншомовними словами, якщо в мові є суто українські відповідники.

 

Погодьтеся, «родинний альбом» звучить не гірше за “фамільний, – підкреслив мовознавець.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.