Вт. Вер 24th, 2024

Чимало працівників працюють без рентабельності

Фото ілюстративне

В Україні незабаром знову можуть збільшити ціни на хліб. За словами  віцепрезидента Всеукраїнської асоціації пекарів Олександра Тараненка, є кілька вагомих чинників. 

1.  Подорожчання сировини. Так, лише у травні-червні 2024 року вартість сировини для хлібобулочних виробів збільшилася на 40% (борошно, цукор, соняшникова олія та ін.).

2.  Багато хлібозаводів зараз змушені працювати на дизельних генераторах, оскільки російські окупанти продовжують завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України. 

Таким чином витрати на електрику у виробників суттєво зросли.  Крім того, збільшуються витрати на логістику та пакувальні матеріали.

Через це, чимало виробників працюють майже без рентабельності, і змушені підіймати ціни на свій продукт.  

Втім, для різкого зростання ціни підстав немає. 

Нагадаємо, у серпні 2024 року президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко заявив, що в Україні ціни на хліб потрібно збільшити на 15-20%. Інакше деякі хлібозаводи можуть припинити свою роботу, розпочнеться дефіцит хліба.

Щодо сировини, то передусім збільшилася ціна на борошно. Якщо у квітні 2024 року українські хлібозаводи купували борошно за ціною 10 000 грн за тонну, то у серпні – за 15 000 грн за тонну. У листопаді на думку експертів   вартість борошна на українському ринку збільшиться до 16 200 грн за тонну.

Також виробники відчувають брак зерна другого та третього класу. З початку 2024 року закупівельні ціни на пшеницю 2 класу зросли на 47,4%, а на пшеницю 3 класу – на 37,6%.Крім того, підприємства торгівлі затримують оплату вже поставленої хлібобулочної продукції.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.