Вт. Вер 24th, 2024

Назвали найкращих попередників

Настає сезон посадки озимих культур. Від правильного вибору ділянки для посадки залежить, який урожай отримає дачник наступного року. Перед тим, як садити озиму цибулю, потрібно врахувати попередників на грядці. 

Після чого можна садити цибулю під зиму?

Хороші попередники для озимої цибулі – це сидерати, такі як ріпак, гірчиця, горох, вика, люцерна, квасоля і сочевиця. Ґрунт після них стає пухким, поживним і багатим на азот. Це саме те, що потрібно цибулі.

Картопля – непоганий попередник для цибулі, але за однієї важливої умови. Садити озиму цибулю після картоплі можна тільки якщо остання нічим не хворіла. У цих культур є спільні шкідники.

Гарний урожай цибуля дає після всіх видів капусти – цвітної, білокачанної, пекінської та різних салатів. Можна садити цибулю під зиму на ділянці, де вирощувалися огірки й томати.

Непогано приживається цибуля там, де раніше росли зернові. У такому ґрунті залишається достатньо мікроелементів для успішної зимівлі.

Після чого не можна садити цибулю? 

Запам’ятайте, що озиму цибулю (як і часник) не можна вирощувати на одному місці два роки поспіль. Це призводить до збіднення ґрунту.

 

Також різко зростає ризик зараження саджанців цибулевою мухою і кореневим кліщем.

 

Після вирощування цибулі або часнику почекайте хоча б 2 роки, щоб повторно посадити ці культури.

Не варто висаджувати озимі цибулини на грядках, де раніше росли баштанні культури (кавун і диня). У них є спільні захворювання з цибулею.

Невдалими попередниками озимої цибулі вважаються буряк, морква, селера, редис, коренева петрушка. Ці коренеплоди висмоктують із ґрунту багато мінералів, яких не вистачатиме цибулинам.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.