Ср. Вер 25th, 2024

25 вересня за новим церковним календарем згадують преподобну Євфросинію Олександрійську

У преподобної Євфросинії просять про зцілення хвороб, як фізичних, так і духовних, а також допомоги в ухваленні рішення.

25 вересня випікали пиріжки з капустою і перед тим, як відправити їх у піч, обов’язково просили благополуччя на наступну зиму.

Перший пиріжок треба було закопати ще теплим на грядці, де росла капуста. Вважали, що це сприятиме врожаю.

День вважається сприятливим для засолки капусти, до якої додається четвергова сіль – за народними повір’ями, капуста після цього буде незвичайно смачною, і грошей у домі помітно побільшає.

Вся родина брала участь в процесі засолки капусти. Вважали, що раніше цього робити не можна — капуста прокисне.

Що не можна робити 25 вересня

Заборонено 25 вересня голосно співати і просто кричати, особливо в лісі або поруч з водоймою. Лісовик або водяний, почувши такі звуки, забере з собою людину — щоб їх розважала. У це вірили в народі.

Не можна в цей день довго дивитись в дзеркало — красу проглядиш. Якщо ж 25 вересня розбити дзеркало, то у жодному разі не можна викидати уламки. Потрібно зібрати всі частинки дзеркала і закопати їх під молодим деревцем.

Не можна сьогодні підвищувати голос на дитину або літню людину. Наші предки вважали так: за скривджених в цей день можуть «заступитися» темні сили. Хорошого чекати від такого заступництва точно не варто.

Краще не викидати нічого зайвого 25 вересня. У цей день разом зі сміттям можна позбутися достатку. З цієї ж причини заборонено в цей день влаштовувати генеральне прибирання.

Ганчірками та мітлами 25 вересня виженеш з дому удачу та багатство, говорили прапрадіди. Тому у цей день ніколи не брали до рук віник.

Народні прикмети на 25 вересня

  • Гарна погода 25 вересня – такою вона буде ще протягом трьох тижнів
  • Березове листя ще не опало – прикмета, що сніг випаде нескоро
  • Віє вітер південний 25 вересня  – зима буде теплою, західний – сніжною, північний – холодною.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.