Ср. Вер 25th, 2024

Минулого тижня депутати обласної ради одним натиском на кнопку зруйнувати тисячі батьківських надій

Через три роки у Рівному скоротять кількість ліцеїв, де можна буде отримати повну загальну освіту. Це передбачає план мережі закладів освіти Рівненщини, який днями затвердили депутати облради.

Попередньо, з 2027 року 10, 11 і 12 класи будуть лише в 11-ти ліцеях міста. 

Тобто, частина сьогоднішніх семикласників Рівного вже через 2 роки має обрати собі спеціальність.

Ось перелік закладів, де у Рівному все ж можна буде продовжити вчитися у старшій школі. Тож після 9 класу решта учнів мають одразу визначитися щодо майбутнього напрямку освіту. 

Скрін з додатку про проєкту рішення обалсної ради

Втім, у міському управлінні освіти Радіо Трек повідомили, що не погоджуються з ухваленим рішенням.

Свій варіант визначення ліцеїв та гімназій представлять у жовтні і винесуть на розгляд сесії Рівнеради. Разом з цим, там визнають, що змін у мережі закладів освіти оминути не вдасться. 

Нагадаємо, що відповідно до освітньої реформи, в Україні у старшій школі навчання  поділиться на два напрями: академічний і професійний.

Академічний напрям спрямований на підготовку до вступу до закладів вищої освіти. Навчання відбуватиметься в окремих великих ліцеях, де учні обиратимуть основний профіль та додаткові предмети незалежно від профілю. Це буде нова, чи радше окрема юридична особа, з іншим директором. Поєднувати в одному закладі кілька освітніх ланок не вдасться. 

Професійний напрям розрахований на те, що формально після школи випускники підуть працювати. Переважно руками.  Під час навчання, замість дисциплін загального освітнього напрямку вони опановуватимуть професію, а також вивчатимуть предмети, які безпосередньо пов’язані з майбутнім фахом. Після закінчення навчання буде змога одразу вийти на ринок або продовжити навчання у закладі вищої освіти.

Втім, які шанси після професійного навчання учні матимуть на вступ до вищого навчального закладу – поки не зрозуміло. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.