Ср. Вер 25th, 2024

Про це мало хто знає

Фото – depositphotos

Протягом життя люди часто змінюють роботу і ,відповідно, звільняються. У таких випадках працівникам належить розрахунок.

Сайт Про Гроші дослідив, на яку грошову допомогу може розраховувати колишній працівник, залежно від умов звільнення.

Розірвання трудового договору супроводжується фінансовими виплатами. Йдеться про отримання співробітником повної зарплати за місяць і компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Залежно від обставин, у разі звільнення працівнику можуть нарахувати додаткові заохочувальні виплати і вихідну допомогу.

Не дивлячись на підстави розірвання трудового договору, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати колишньому працівнику певні документи. Серед них – письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми. До основних платежів належать:

  • місячна і додаткова заробітна плата;
  • заохочувальні та компенсаційні виплати;
  • компенсація за невикористані дні обов’язкової щорічної відпустки;
  • інші виплати, на які співробітник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства.

Розрахунок повинен відбутися у строки, передбачені статтею 116 Кодексу. У випадку несвоєчасності роботодавець зобов’язаний виплатити суму середнього заробітку за весь час затримки.

Вихідна допомога

Також існують певні грошові бонуси, доступні при звільненні. Вихідну допомогу призначають співробітникам, які полишили посаду не з власної ініціативи і потребують матеріального забезпечення в період пошуку нового місця роботи. Ці виплати не належать до компенсаційних, а розмір – не менше одного середньомісячного заробітку – окреслюється такими випадками:

  • відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом із підприємством;
  • відмовою від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці;
  • змінами в організації виробництва (ліквідація, реорганізація, банкрутство чи перепрофілювання);
  • виявленням невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я;
  • поновленням на роботі працівника, який раніше виконував посадові обов’язки.

Мінімум дві місячні зарплати повинен отримати співробітник, звільнений через власну мобілізацію або призов на військову службу керівника (окрім випадку збереження за людиною місця роботи, що передбачено законом).

Вихідна допомога у розмірі не менше тримісячного середнього заробітку виплачується працівникам у разі порушення власником законодавства про працю, колективного чи трудового договору. А шестикратна сума місячного доходу належить співробітникам, яких звільнили через припинення повноважень посадових осіб.

Виплати при спрощеному режимі трудових відносин

Такий формат сторони укладають на добровільній основі, якщо компанія є представником малого чи середнього бізнесу з кількістю працівників до 250 осіб. Або у разі середньої зарплати співробітника мінімум 8 розмірів мінімального окладу (64 000 грн). Тоді членам колективу належать компенсаційні виплати з підстав, не передбачених КЗпП України.

Сума залежить від часу роботи на посаді. Не більше 30 днів – половина мінімальної зарплати, понад 30 днів – одна МЗП, більше року – три мінімалки, понад два роки – п’ять мінімальних заробітних плат. Спір щодо фінансового забезпечення можна вирішити в судовому порядку.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.