Сб. Вер 28th, 2024

Інколи українці допомагають російській пропаганді

Понад 600 тисяч українців отримали тимчасовий притулок у Чехії після початку повномасштабної російської агресії.

І близько 370 тисяч живуть там станом на кінець цього літа. Решта або повернулися додому, або поїхали далі.

Ті, хто залишилися, мають доступ до роботи, навчання, медичного обслуговування. Найбільш вразливим чеський уряд надає гуртожитки та покриває деякі інші видатки. Але з цієї осені для українців у Чехії починаються зміни, – про них, а також про життя українців у Чехії розповідає RFI.

  • Передусім це стосується саме житла: біженцям запропонують самостійно знайти та оплачувати нове помешкання або вже за гроші винаймати той гуртожиток, де вони мешкають зараз. Водночас чеська влада запевняє: розробила перехідний період, щоб ніхто не опинився на вулиці.
  • Інша зміна, яку ініціював уряд, стосується статусу українців у Чехії. Їм пропонують перейти з тимчасового захисту на довготривале проживання. Це стандартна посвідка для іноземців, яку видають на 5 років. Отримати її українцям, щоправда, буде легше: для цього достатньо мати закордонний паспорт, безперервно бути в Чехії впродовж двох років, мати офіційне джерело доходів та постійне місце проживання. Діти від 6 до 14 років повинні відвідувати школу.  

Подати відповідну заявку можна буде вже з весни нового року. Водночас, наголошує чеське МВС, працюватиме і механізм тимчасового захисту — його продовжили на 2025-й. 

Що думають чехи про українців?

Іноді українці несвідомо допомагають російській пропаганді. У розмовах не під запис деякі чехи кажуть: рік-півтора тому дивувалися кількості автомобілів преміумкласу на українських номерах.

Проблема не в тому, що заможні люди не мають права на захист, — пояснюють мої співрозмовники. Але чи коректно тоді вимагати фінансову допомогу?

Дивує деяких чехів і те, що багато українців говорять російською, — сказав у квітневому інтерв’ю RFI засновник Українського інституту в Празі Ростислав Прокоп’юк.

Українцям варто пам’ятати, що вони українці, а не росіяни.

 

Коли вони спілкуються на вулицях європейських міст російською.

 

Коли приходять до уряду по допомогу як біженці з України і спілкуються російською. І урядовці кажуть: «Ви що, росіяни? У вас немає війни в Росії. Війна в Україні», — пояснив пан Прокоп’юк.

Принаймні третина всіх іноземців, які живуть у Чехії, — це українці.

Чехія виплатила українцям близько 3,8 мільярда крон (понад 150 мільйонів євро. — Ред.), тоді як українці відрахували до чеського бюджету близько 5,8 мільярда (понад 230 мільйонів євро. — Ред.).

Загалом за першу половину цього року Прага «заробила» на українцях на понад 180 мільйонів євро більше, ніж витратила на них.

Кожен третій український біженець у Чехії має офіційну роботу, — йдеться в березневому звіті місцевого центру зайнятості. За цим показником країна випереджає майже всю Європу.

 

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.