Вт. Жов 1st, 2024

І які проблеми має оригінальний блокчейн біткоїна

Lightning Network – рішення другого рівня для блокчейну біткоїна. Це мережа платіжних каналів між користувачами, яка прискорює транзакції з головною криптовалютою світу. Нинішній курс біткоїна до долара вражає, проте пропускна здатність його дуже низька – всього 7 транзакцій на секунду. Тобто в середньому користувачам доводиться чекати близько 10 хвилин. Lightning Network суттєво скорочує цей час, а комісія за послугу майже непомітна.

Подеколи користувачі не готові чекати стільки, адже деякі рішення при торгівлі вимагають прийняття рішень за секунди. Мережа допомагає суттєво економити й на транзакціях. Є і ті, хто критикує Lightning Network, стверджуючи, що він знижує анонімність та має недостатні економічні стимули для роботи.

Які проблеми має оригінальний блокчейн біткоїна

Мережа розв’язує одразу дві важливі проблеми цифрового золота: масштабованості та високих витрат. Для більшості криптовалют ці питання вже давно вирішені, але для біткоїна вони все ж актуальні. Варто детально розглянути обидві проблеми.

Масштабованість: блокчейн біткоїна має обмежені можливості, які полягають у низькій швидкості обробки транзакцій за секунду. В останні роки кількість користувачів суттєво зросла, що призвело до затримок при проведенні транзакцій. Це дуже незручно у випадках, коли роль грає саме швидкість.

Високі комісії за транзакції: оскільки кількість блоків у блокчейні обмежена, користувачі конкурують між собою за включення своєї транзакції в наступний блок. Зробити це можна єдиним чином – запропонувавши вищу комісію. В періоди високого попиту це може бути суттєвою проблемою, а транзакції будуть невигідними.

Розв’язання проблеми за допомогою Lightning Network

Вищевказані проблеми легко подолати, якщо використати рішення другого рівня для біткоїнів. Lightning Network над основним блокчейном дозволяє користувачам створювати між собою платіжні канали. Вони нагадують приватні офчейн-шлюзи та дозволяють швидко і недорого обробляти транзакції. Працює це так:

  • сторони відкривають платіжний канал, створивши спеціальну транзакцію з біткоїнами, який буде виступати як тимчасовий реєстр транзакцій;
  • можлива необмежена відправка біткоїнів без необхідності фіксувати кожну транзакцію на основному блокчейні (перекази майже миттєві та дуже дешеві, адже не потребують підтвердження іншими майнерами);
  • платіжний канал залишається відкритим доти, поки сторони не вирішать завершити транзакції.  

Як тільки сторони закінчують процес та закривають канал, стан транзакції записується в основному блокчейні біткоїна. Тобто основна мережа обробляє тільки кінцевий результат, отримуючи мінімальне навантаження.   

Lightning Network відкриває шлях для миттєвої оплати товарів чи послуг. Це справжня революція у світі криптовалют, яка дає змогу використовувати цифрове золото в якості звичайного платіжного засобу. Завдяки Lightning Network можна розплатитися за їжу в ресторані або за покупку в інтернет-магазині за лічені секунди. При цьому комісія за таку послугу мінімальна.

 *



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.