Сб. Жов 5th, 2024

Ракети для Перемоги

Свого часу підприємства України виробляли чи не найкращі ракети в світі

Відродження ВПК є для України стратегічною задачею №1.

Подаємо нижче аналітичну розвідку на цю тему від Антіна Рибалка:

ЗАКРІПИТИСЯ У ДЕСЯТЦІ

Поки українські партнери зволікають з наданням дозволу на застосування далекобійної зброї для ударів по військових цілях в рф, на фоні можливого скорочення військової допомоги, Київ шукає нові можливості нищити ворога.

Наразі Україна активно розвиває власний оборонно-промисловий комплекс аби забезпечувати, хоча б частину, власних потреб самостійно. 

На цьому напрямку вже є неабиякі успіхи, наприклад Україна одна з небагатьох держав в Європі, що виготовляє щомісяця більше півтора десятка самохідних артилерійських систем, мова про САУ «Богдана».

Також є успіхи у виробництві власної броньованої техніки, далекобійних морських та ударних дронів, артилерійських та мінометних снарядів.

За повідомленням прем’єра Дениса Шмигаля кожен другий боєприпас із тих, що використовуються на фронті, – українського виробництва.

120 мм артилерійські міни виробництва “Української бронетехніки”

Іноземні інвестиції в оборону України

Україна наростила виробництво зброї в шість разів. За умови залучення інвестицій потенціал українського ОПК може досягти $20 мільярдів. Україна здатна значно збільшити виробництво військової техніки та озброєння.

Проте Україні потрібні західні технології, компоненти, виробниче обладнання, а головне фінансування і партнерство, щоб повністю розкрити свій потенціал. 

Водночас більшість країн партнерів скаржаться на недостатню готовність їх підприємств до своєчасного виробництва озброєння у потрібній кількості.

 

Саме тому українська влада закликає збільшувати іноземні  інвестиції у виробництво українського озброєння.

Україна вже відкриває спільні підприємства з європейськими країнами, зокрема на території України.

З подальшою допомогою Заходу, наприклад, Київ зміг би на порядок збільшити виробництво безпілотників та власних крилатих та балістичних ракет, і ще швидше виводити їх на поле бою.

Спільна промислова стратегія Заходу й України є такою ж важливою, як і військова.

Спільна робота артилеристів окремої артилерійської бригади НГУ та 12-ої бригади спеціального призначення «Азов» на 155-мм САУ «Богдана»

Українська балістична ракета на підльоті

Саме завдяки українській зброї війна переходить на територію росії, а росіяни ледь не щоночі чують звук моторів та гул реактивних двигунів.

Саме для ударів вглиб росії Україні є пріоритетними розробка далекобійних дронів та власної ракетної програми. 

Наразі відомо про успішні застосування української крилатої ракети «Нептун» та випробування власної балістичної ракети.

 

Зокрема про випробування української балістики раніше повідомляв президент Володимир Зеленський, відзначаючи, що ракета успішно пройшла льотні випробування.

 

На сьогодні всі деталі щодо програми розробки балістичної ракети тримають в таємниці

Український ударний безпілотник “Лютий”. 2024 рік

Однак вже зараз можна стверджувати, що розвиток власної ракети та її потенційне застосування – це нові можливості для зниження російського військового потенціалу.

Українська балістика може стати найуспішнішою та найважчою ціллю для російских систем ППО, яких не вистачає аби захистити всі важливі об’єкти, окрім путінського палацу.

Оперативно-тактична ракета з дальністю у понад 300 кілометрів – це загроза всім прикордонним авіабазам, складам, штабам та шляхам сполучення ворога.

За умов, що потенційна ракета зможе вражати цілі на відстані щонайменше 700 кілометрів, під загрозою в рф опиняться місця базування стратегічних бомбардувальників та щонайменше 6 великих військових арсеналів. 

Ситуації зі знищенням військових складів та арсеналів в Твєрській області та Краснодарському краї – це надзвичайно відчутний удар для москви.

Після цих атак кремль в рамках погроз та залякувань вирішив змінити свою ядерну доктрину, проте ці погрози навряд чи подіють на українців.

 

Однозначно,  маючи сучасний український оперативно-тактичний ракетний комплекс подібні удари стануть ще потужнішими та ефективнішими.

Вибух на російському складі боєприпасів у Торопці

Наявність та застосування української балістичної ракети разом з іншими розробками вітчизняного ВПК – це шанс на стратегічний успіх у війні на виснаження, в умовах загрози стабільності партнерської підтримки.

Крім того варто наголосити на тому, що якщо українська балістична ракета буде успішно застосована, то Україна увійде в елітний клуб країн операторів власних оперативно-тактичних комплексів.

Власними балістичним ракетам в світі оперують хіба США, Туреччина, Ізраїль, Індія, Пакистан, Північна та Південна Корея, Росія та Китай, Україна може стати 10-ю країною. 

Сам факт успішного випробування балістичної ракети вже підводить нашу країну у вузький елітарний клуб держав, що володіють настільки складними ракетними технологіями.

Однак головним досягненням стане застосування української балістики для знищення військових цілей в росії, а потенційно «красної площі».

Володимир Зеленський взяв участь у роботі Міжнародного форуму оборонних індустрій



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.