Нд. Жов 6th, 2024

А для окремих категорій доступна знижка 100% 

Знижку у 75% на оплату комунальних послуг мають учасники бойових дій. Відповідно до українського законодавства, ця категорія має право на знижки при оплаті житлово-комунальних послуг:

  • 75% знижки на оплату квартплати (в межах норм, передбачених законом);
  • 75% знижки на комунальні послуги (газ, електроенергія тощо) та скраплений газ для побутових потреб в межах середніх норм споживання;
  • 75% знижки на паливо для осіб, які мешкають у будинках без центрального опалення.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни передбачена повна (100%) знижка на комунальні послуги. Згідно з чинним законодавством, пільги на житлово-комунальні послуги для учасників бойових дій не надаються автоматично. Для їх отримання необхідно звернутися до сервісного центру ПФУ або іншої уповноваженої установи. 

Для цього необхідно:

  • подати заяву про внесення даних до Реєстру осіб, які мають право на пільги (у разі відсутності у реєстрі);
  • подати заяву про надання пільг, зазначивши у ній:
  • дані щодо житлово-комунальних послуг, які використовуються;
  • назву та особовий рахунок організації, яка надає послуги.

Надану інформацію перевіряють фахівці Пенсійного фонду, і потому погоджують надання знижки.  

Для зручності громадян передбачена можливість подати заяву на оформлення пільг як особисто у сервісному центрі, так і онлайн, через вебпортал електронних послуг ПФУ або застосунок Дія. Онлайн-оформлення особливо актуальне для тих, хто не має можливості особисто звертатися до органів ПФУ.

Від травня 2024 року законодавство передбачає, що якщо учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни або учасник війни не може самостійно подати заяву, це можуть зробити члени його родини.

Окрім пільг, які передбачені для учасників бойових дій, громадяни можуть також скористатися субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Субсидії надаються залежно від фінансового стану домогосподарства та витрат на комунальні послуги.

Слід зазначити, що нарахування субсидій на опалювальний сезон в Україні починається з 1 жовтня. Однак для отримання субсидії на весь сезон важливо подати документи до кінця листопада.

Якщо подати заяву після 1 грудня, субсидію нарахують лише з місяця подання заявки, і ви втратите право на допомогу за попередні місяці.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.