Пн. Жов 7th, 2024

Готують резерв

У Польщі все частіше лунають думки, що країні не обійтися без відновлення військового призову, адже тема війни стає все гарячішаю. Там припускають, що безпосередньої участі поляків у війні навряд чи вдасться уникнути.

Через це в країні терміново треба збільшувати армію. Таку думку висловив начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Веслав Кукула, виступаючи перед студентами Університету сухопутних військ у Вроцлаві, повідомляє Reuters.

За словами керівника польського Генштабу, є серйозні підстави вважати, що Польщі, таки, доведеться воювати вже найближчим часом.

 

Через це країні знадобиться не тільки більше зброї, але й значно більша армія, ніж є зараз.

Наразі чисельність польського війська становить 207,5 тис. бійців. Фактично за кількістю особового складу це – третя армія серед країн-членів НАТО. Перші дві позиції посідають США і Туреччина. Але й такої кількості військових може бути замало для участі у війні.

– Усе вказує на те, що ми – покоління, яке стане зі зброєю в руках, щоб захистити нашу країну.

 

І ні я, ні хтось із вас не має наміру програти цю війну, – наголосив Кукула.

Втім, збільшити чисельність війська лише шляхом контрактників може бути проблематично. Адже нині в Польщі, як і в решті європейських країн, панує глибока демографічна криза. Народжуваність різко знизилась, і в країні дедалі зростає відсоток літніх людей, які вже не годяться для війни.

Через це керівник Генштабу бачить спосіб вирішення проблеми у відновленні загальнонаціонального призову до війська.

– Потенціал супротивника настільки великий, що ми повинні створити набагато більшу армію, а це означає, що ми також повинні впроваджувати модель загальної служби, – каже воєначальник.

До слова, у Польщі обов’язкову військову службу скасували ще в 2009 році, і відтоді в країні функціонує лише професійна армія.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.