Ср. Жов 9th, 2024

Винного встановили

Сміття вже давно видають за «мистецтво».

На Заході це роблять спеціально, аби відбити у людей відчуття прекрасного і переконати всіх, що потворне теж може бути гарним. Однак, це поки ще – не вдається.

Принаймні, звичайні люди, які не мають потреби прикидатися, аби зберегти своє робоче місце, загалом сприймають потворність все ж як потворність, а сміття, як сміття.

Сучасне “мистецтво”

Наприклад, як повідомляє BBC

Працівник голландського музею переплутав сучасний артоб’єкт зі сміттям і викинув його – туди, де і має бути сміття.

Йдеться про  т.з. «роботу французького художника Александра Лаве» під назвою «Всі хороші часи, що ми провели разом», яку виставили до експозиції в музеї ЛАМА в м. Лісс.

Ліфт музею, в якому десь попередньо знаходилися банки, поки їх не викинули на сміття

На перший погляд, експозиція виглядає як дві пом’яті банки з-під пива. Однак, на думку керівників означеного музею, це не зовсім так.

Означені банки, перед тим як їх потоптати, ретельно розписали акриловими фарбами вручну.

 

Далі бляшанки виставили у скляній шахті ліфта так, ніби їх залишили там під час будівництва.

 

Однак, механік, який працює в музеї, вирішив, що це «залишки сміття» після ледачих відвідувачів, і викинув то все сміттєвий бак.

Твори мистецтва у смітнику

Зникнення «твору мистецтва» помітила кураторка  Еліса ван ден Берг, що повернулася після короткої перерви. Тож усім працівникам доручили негайно зайнятися пошуком бляшанок, розповіли на сайті музею.

Зрештою їх і витягли зі сміттєвого пакета майже в останній момент, коли цей пакет вже збиралися викинути. Після ретельного очищення твори «баночного мистецтва» повернулися в музейну експозицію.

«Ми розмістили роботу в більш традиційному місці на постаменті, щоб вона могла відпочити після своєї пригоди», – розповіла представниця музею Фрук’є Баддінг.

Твори мистецтва на склі

Попри казус, у музеї запевнили, що «не відчувають жодних образ на механіка, який підміняв людину, добре знайому з музеєм та його експонатами».

«Тема нашої колекції – їжа і споживання, – пояснює директорка Сіетске ван Зантен. – Наше мистецтво спонукає відвідувачів побачити повсякденні предмети у новому світлі».

Твір сучасного “мистецтва”



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.