Ср. Жов 9th, 2024

9 жовтня за новим церковним календарем згадують апостола Якова Алфеєва

Яків жив у I столітті, був братом апостола і євангеліста Матвія та одним з апостолів Христа. Святого Якова та інших апостолів просять про допомогу і пораду в різних справах.

У народі святого називали Яків Деревопилець, оскільки у цей час йшла активна заготівля дров.

У цей день зазвичай завжди було холодно. Наші предки казали: “Після Якова осінь вже заплакала, бо після Якова тепла нема ніякого”.

Люди у цей вечір стежили за місяцем: якщо він у колах – наступне літо буде сухим. Наші предки вважали 9 жовтня хорошим днем для будь-яких сімейних справ.

Цього дня можна йти до лісу по гриби – зазвичай у цей час уже є опеньки, сироїжки, білі гриби. За старих часів на початку жовтня на млинах обдирали просо, овес, ячмінь, мололи пшеницю на крупу, а потім готували кашу з нового врожаю.

Тому 9 жовтня – це ще й День першої каші. За повір’ям, той, у кого сьогодні на столі стоятиме каша, буде здоровим увесь рік.

 

Що не можна робити 9 жовтня

Не рекомендували 9 жовтня щось зашивати. Наші предки говорили: якщо не послухатися цієї заборони, доведеться весь рік латати дірки в гаманці. 

Заборонено в цей день відмовлятися від частувань або самому проявляти негостинність. Щоб в будинку був достаток, необхідно накрити добрий стіл і запросити до нього всіх охочих.

Не можна 9 жовтня не тільки сваритися, а й згадувати минулі образи. Вважається, що будь-який негатив, випущений з вуст, повернеться людині в трикратному розмірі. 

Ще одна містична прикмета у них була пов’язана із  красивими дівчатами. У народі вважали, що під їх личиною 9 жовтня могла ховатися нечисть, і закликали уникати в цей день прекрасних незнайомок.

За народними прикметами на Якова не слід починати нові справи і розповідати сни – хороші не збудуться, а погані – навпаки.

Народні прикмети на 9 жовтня

  • Дощ в цей день означає, що сніг в цьому році випаде рано.
  • Місяць вночі ховається за хмарами – до посушливого літа.
  • Якщо зранку 9 жовтня стоїть туман, зима видасться надзвичайно суворою, а міцні морози будуть стояти аж до лютого.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.