Ср. Жов 16th, 2024

Турки також у темі

Понад 300 прецизійних верстатів для оборонних заводів вирушили з Німеччини до Росії попри санкції.

Німецькі підприємці, які на цьому заробили, стверджують, що не знали, що машини їдуть до Росії. Більшість з них потрапили туди через Туреччину.

У 2023 році Росії вдалося закупити у Німеччини понад 300 верстатів з ЧПУ, які використовуються для виробництва військової техніки та боєприпасів для потреб кримінальної війни в Росії.

 

Про це свідчать документи російської митниці, які перевірили журналісти німецького телебачення SWR

Верстати йдуть з Німеччини до Росії через Туреччину

У документах, які опинилися у розпорядженні журналістів, зазначено понад 30 німецьких виробників, машини яких минулого року були імпортовані до Росії.

Більшість із них розташовані в землі Баден-Вюртемберг, де розташовано багато машинобудівних компаній. Серед них компанії Walter Maschinenbau з Тюбінгена, Volmer з Бібераха, Fein GmbH зі Швебіш-Гмюнда, Heller з Нюртінгена та інші.

Приблизно у двох третинах випадків машини потрапляли до Росії через Туреччину.

За даними SWR, деякі турецькі посередники мають прямі зв’язки з Москвою, а деякі навіть були засновані російськими компаніями.

У Росії, як з’ясували журналісти SWR, німецькі верстати активно використовують компанії, що постачають російській армії двигуни та деталі для літаків і ракет.

 

Серед них КамАЗ, NIR, Industrial Solutions і Parsec.

Німецький бізнес робить великі очі

Згадані у розслідуванні німецькі компанії заявили, що дотримувалися санкцій і не знали, як їхні машини опинились у Росії.

«Компанії та посередники, які не дотримуються чинних норм, вчиняють злочин», — заявила Асоціація німецьких інженерів-механіків, але відмовилася підтримати заборону на поставки до Туреччини.

Близько 80 відсотків Верстати з ЧПУ в Росії зараз використовуються у військовому виробництві, повідомила старший аналітик Ради економічної безпеки України Олена Юрченко.

«Завдяки машинам з числовим програмним управлінням росіяни можуть виготовляти набагато швидше і більше зброї. Ось що зараз відбувається», – зазначив Юрченко.

 

Вона додала, що Німеччина є лідером на ринку такого типу машин, а частка німецької продукції в російському військовому виробництві становить близько 30 відсотків.

Раніше Financial Times писало, що Росія через Китай закуповувала вживані іноземні верстати, щоб збільшити виробництво зброї для війни з Україною.

Зокрема, пов’язані з Москвою компанії AMG і UMIC закуповували обладнання виробництва Ізраїлю, Японії, Кореї, Німеччини, Швеції та Швейцарії.

 

У всіх випадках машини спочатку відправлялися в Китай, а звідти потрапляли в Росію.

ДЖЕРЕЛО



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.