Чт. Жов 17th, 2024

Що робити?

Оксид азоту як і гормон росту можна вважати певними еліксирами молодості, але… Не все так просто.

Після сорока оксид азоту людський організм починає виробляти все менше. При чому, це процес багатоетапний і простим споживанням азотних сполук зарадити тут важко.

Підхід має бути комплексним і включати в себе не лише правильний підбір харчування, але й, приміром, нормалізацію роботи ЖКТ.

Щодо останнього, то тут може зарадити квашена капуста, яка здатна підтримати нашу мікрофлору, аби дозволити шлунку ефективно засвоювати всі корисні мікроелементи з нашої їжі.

В тому числі й оксид азоту.

Загалом, як каже відомий лікар Петрик, для того, щоб мати хороше здоров’я, людина має з’їдати від пів кілограму до кілограму різних овочів щодня, не забуваючи й про фізичну активність, яка не лише забезпечує правильний гормональний фон, але й так само позитивно впливає і на ЖКТ і на загальний психоемоційний стан.

Лікар Петрик має понад 1,5 мільйони підписників і репутацію надзвичайно досвідченого експерта

ПРОДУКТИ,  які зменшують дефіцит оксид-азоту:

Часник

Доведено, що часник може значно підвищити рівень тестостерону, який, як відомо, є гормоном загального здоров’я. Також часник проявляє виражену протизапальну та гіпотензивну дію.

Цікавим є той факт, то часник прямо сприяє підвищенню рівня оксиду азоту в організмі.

Буряк

Буряк – це суперпродукт по вмісту природніх нітратів. Чим більше ви споживаєте їжу, багату натуральними нітратами, тим більше оксиду азоту виділяється в кровотік. Тому буряк, до речі, є також одним із найкращих продуктів для посилення ерекції.

М’ясо, птиця та морепродукти

М’ясо, птиця та морепродукти є джерелами білка — важливого макронутрієнта для зростання, розвитку, здоров’я кісток, м’язів, когнітивної функції та контролю ваги. М’ясо, курятина та морепродукти також є чудовими варіантами для підвищення рівня оксиду азоту. 

Оброблене м’ясо містить вищі рівні нітратів, часто через додавання нітратів або нітритів, щоб запобігти розвитку бактерій. 

Цитрусові (у першу чергу – лимони та грейпфрути)

Саме цитрусові насичують організм вітаміном С, що позитивно впливає на стан судин, внаслідок чого відмічається зниження артеріального тиску , а також підвищення приливу крові до статевих органів.

Цитрусові – джерело кверцетину, який підвищує рівень оксиду азоту, про який описано вище.

 Чорниці

Ці ягоди є неймовірно корисними для всіх систем, зокрема, й для покращення ерекції. Чорниці містять у величезній кількості феноли та флавоноїди, ресвератол, вітамін С.

Тому не дивно, що вживання чорниць призводить до зниження артеріального тиску, покращання стану судин, приводить в норму скорочувальний апарат судин.

 Зелень та хрестоцвіті

Всім відомі шпинат, листя салату, петрушка також містять у собі велику кількість природних нітратів, які під дією кишкових бактерій перетворюються на оксид азоту.

Як відомо, саме оксид азоту посилює кровотік в статевих органах під час статевого збудження.

Гранат

Гранат – один із найкращих фруктів для посилення ерекції і підвищення рівня тестостерону. Це так звана «природня віагра» – з м’якою і тривалою дією. Гранат – чудовий фрукт для нормалізації гормонального здоров’я та посилення кровообігу.

Науково доведено, що щоденне вживання гранатового соку знижує рівень поганого холестерину і покращує його виведення, підвищує рівень клітин, що відповідають за нормальний стан артеріальної стінки, підвищує рівень азоту, що в свою чергу знижує рівень артеріального тиску.

Горіхи та насіння

Горіхи та насіння є джерелом двох основних макронутрієнтів — білка і жиру —та клітковини.

Грецькі горіхи, мигдаль, фісташки, насіння соняшнику, та насіння чіа також містять нітрати.

Особливо варто зазначити, що волоські горіхи містять амінокислоту L-аргінін, яка допомагає організму перетворювати нітрати на оксид азоту. 

 

Горіхи та насіння є чудовими основними продуктами для підтримки здоров’я кишківника, серця та імунної системи.

 

Насіння гарбуза є також природнім джерелом полі ненасичених жирних кислот і рекордсменом за вмістом мікроелементів, зокрема, цинку та магнію

Червоне вино

Червоне вино, більше ніж біле, є ще одним джерелом нітратів, антиоксидантів і ресвератролу. Ресвератрол — це природний фенол у червоному вині, який має антиоксидантні та протизапальні властивості. 

Хоча червоне вино може допомогти підвищити рівень оксиду азоту в організмі, все ж воно є джерелом алкоголю, який варто споживати — помірно

Чорний шоколад

Темний шоколад вважається корисним, якщо відсоток какао-бобів у ньому перевищує 72%. Далі, чим вищий цей відсоток, тим краще.

Какао й забезпечує ті неймовірні корисні властивості, як допомога здоров’ю серцево-судинної системи, поліпшення настрою, зниження запалення та підтримка когнітивної функції. 

Морква та Селера

Морква забезпечує багато корисних властивостей для здоров’я, зокрема підтримку здоров’я очей, травлення, здоров’я серця, імунної функції, здоров’я шкіри та здорового рівня холестерину.

Морква багата на бета-каротин — сполуку, яка надає моркві її помаранчевий колір і перетворюється на вітамін A в організмі. 

Вітамін A відіграє багато важливих ролей в організмі, таких як підтримка здоров’я очей, імунної системи, зростання, розвитку та репродуктивного здоров’я.

Селера ж — це коренеплід, багатий на воду і клітковину, що є джерелом нітратів. Селера також містить вітамін K і невеликі кількості кальцію, заліза та вітаміну A.

ОТЖЕ

Оксиду азоту утворюється з природних джерел нітратів і нітритів у нашій їжі, таких як темна листова зелень, цитрусові, м’ясо, птиця, морепродукти, горіхи та насіння, шоколад і вино.

Вживаючи дієту, багату на нітрати, людина загалом може природним чином підтримувати власний рівень оксиду азоту. 

Будьте здорові!



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.