Пт. Жов 18th, 2024

Розповіли в установі

Низку гривневих купюр, випущених у 2003-2007 роках, виведуть із готівкового обігу. Процес розпочнеться 1 листопада. Вилученню підлягатимуть банкноти номіналами 50 і 200 грн.

Про це повідомили у самому НБУ. Там зазначили: ці купюри будуть замінені на банкноти аналогічних номіналів сучасного покоління – зразка 2014 та наступних років випуску.

При цьому наголошується: заміна грошей відбуватиметься поступово – у процесі, наприклад, розрахунків. Тому українцям не доведеться проходити процедуру спеціального обміну.

– Вони можуть без обмежень продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, оскільки ті залишатимуться дійсними платіжними засобами.

 

Процес відбувається поступово та не створює незручностей для готівкових розрахунків, водночас приносить користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам, – йдеться у повідомленні.

Так, наголошується, з 1 листопада 2024 року банки не видаватимуть з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій. При цьому національний банк перестане видавати ці банкноти:

  • банкам;
  • інкасаторським компаніям;
  • компаніям із обробки готівки.

– Потрапляючи в банки, банкноти номіналами 50 і 200 грн старого зразка більше не повертатимуться в обіг.

 

А вилучатимуться і передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації, – розповіли в НБУ.

 

Чому Нацбанк проводитиме заміну купюр?

Причиною ж, за якою буде проводитись заміна купюр, зазначили в регуляторі, є намір підвищити якість готівки в обігу. І заміна банкнот номіналами 50 та 200 грн старого зразка «завершить цей процес».

– Як наслідок, банкнотно-монетна низка гривні міститиме лише грошові знаки сучасного покоління.

 

Це посилить якість та надійність готівкової національної валюти, яка перебуває в обігу, – зазначили у Нацбанку.

Водночас, нагадали в НБУ, в Україні виводять з обігу й інші купюри гривні. Зокрема:

  • 1 та 2 грн зразків 2003-2007 років – з 1 жовтня 2020 року;
  • 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років – з 1 січня 2023 року;
  • 500 грн – з 1 серпня 2024 року.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.