Сб. Жов 19th, 2024

Демографічна криза в Україні стрімко поглиблюється

Кількість населення в Україні зменшується. Щоб якось виправити ситуацію та розпочати зміни, уряд ухвалив Стратегію демографічного розвитку до 2040 року.

Чого від неї очікувати розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії Олександр Гладун. Він каже, що над підготовкою стратегії працювали понад рік. Основні напрямки викладені у Стратегії – це її шість основних цілей:

  • Перша – створення умов для міграційного приросту населення та зниження рівня відтоку українців за кордон.

  • Друга – створення умов для підвищення рівня народжуваності та підтримка сім’ї.

  • Третя – зниження рівня передчасної смертності. Тобто питання смертності, здоров’я населення, а саме, що може зробити місцева влада, самі громадяни та МОЗ.

  • Четверта – активізація на ринку праці максимальної кількості громадян, які можуть працювати. Аби з одного боку наповнювати бюджет, а з іншого, щоб через зайнятість населення створити умови аби домогосподарства були економічно самодостатні у питаннях з виховання дітей.

  • П’ята – це адаптація соціуму до демографічного старіння та формування умов для активного довголіття. До речі, Україна не є «найстарішою» країною у світі, у Європі є держави, де рівень старіння вище ніж в Україні. Але ці процеси у нас, на жаль, тривають, і передусім через дуже низьку народжуваність. Тому частка людей у віці 60 років і старше буде постійно зростати. А це спричинить певний тиск на соціальну інфраструктуру і відповідно на бюджет держави, бо чисельність на ринку праці активного трудового населення буде зменшуватись.

  • Шоста – розвиток можливостей для якісного життя. Тобто питання безпечного довкілля, створення безбар’єрності на усіх об’єктах житлової та соціальної інфраструктури, механізми забезпечення громадян житлом, якість та доступність інфраструктури, соціальна згуртованість суспільства.

У Стратегії прогнозується, що у 2051 році населення України становитиме лише 25,2 мільйона осіб. У песимістичному прогнозі закладається відносно низька народжуваність, висока смертність та більш-менш висока міграція.

При оптимістичному прогнозі, навпаки, що буде підвищуватися народжуваність та ставатиме меншою смертність.

Олександр Гладун

А у середньому варіанті прогнозу усі складові знаходяться між високими та низькими значеннями показників. За оптимістичного прогнозу українців у 2040 році буде – 31,5 мільйонів. За середнім варіантом – 28,9 мільйонів.

Для того, щоб не відбувалося природного скорочення населення, 100 жінок повинні народжувати 210-220 дітей. Показник високий, навіть у Європі його не вдається досягнути. Але у нас занадто низька народжуваність. Якщо її вдасться більш-менш вивести на рівень 160-180 дітей на сто жінок, це вже для України буде непогано. Однак, чисельність населення все одно буде скорочуватися, але не такими стрімкими темпами, як зараз.

– Ми прогнозуємо, що після війни, скоріш за все, будуть зустрічні потоки. Тобто частина людей повернеться до України, а частина чоловіків, поїдуть до свої дружин, якщо вони облаштувалися за кордоном.

 

Таке дійсно можливе, і так, це загрозливо для демографії.

 

Але зараз прогнозувати кількісні параметри – невдячна справа. Чим довше триватиме війна, тим менше громадян повернеться до України. Так, на жаль, відбувається завжди і всюди, –  каже Олександр Гладун.

Цілком можливо, що частина громадян, які мали посвідку на тимчасове проживання у іншій країні, через деякий час будуть прагнути набути громадянства іншої держави. За таких обставин – кількість неповернень буде збільшуватися.

Будівельники з Африки та Азії

Зараз визначити потребу у трудових мігрантах неможливо, бо після закінчення війни пройде демобілізація і частина людей все ж повернеться з-за кордону, каже Олександр Гладун. Також важко сказати, яким на той момент буде ринок праці, бо багато підприємств пошкоджено або знищено Росією. Тому нам потрібен план економічного розвитку, щоб знати, на які галузі робити ставку після війни.

– Наприклад, очевидно, що буде гостра потреба у фахівцях з будівельної галузі для відновлення житлових будинків та підприємств.

 

Але ця потреба існуватиме не більше п’яти років, а далі вона відпаде. Тому залучення іноземних працівників можна розглядати на тимчасовій основі.

Більше про це – читайте на сайті ТСН.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.