Пн. Жов 21st, 2024

Каже, що відбуватиметься вона у два етапи і це природно 

Після закінчення війни в Україні відбудеться нова еміграційна хвиля. Втім не єдина, наступна можлива після вступу України до ЄС вважає  експертом у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький. 

Частина людей виїде за кордон або до родин, або на роботу, адже на українських чоловіків в ЄС формується відкладений попит. Другий етап — це вступ України в ЄС, що теж вплине на відтік українців, адже різниця в оплаті праці залишається величезною, – вважає Андрій Гайдуцький.

Такі процеси переживали й інші країни Євросоюзу. Востаннє зокрема після розширення союзу у 2004 році. 

Наприклад, за 2004–2007 роки лише з Польщі виїхало понад 2,3 мільйона людей (6,6% населення), з Румунії — більш як 2 мільйони (майже 10%), з Литви — 400 тисяч (12% населення). Тому вони зараз активно залучають іноземців, – наголосив експерт.

На думку Гайдуцького, виключно безпековий фактор не стане ключовим для масового повернення українців додому. Адже люди виїздили за кордон і в мирний час. 

За даними Opendatabot, загалом за відносно спокійні 2016–2020 роки також виїхало і не повернулося додатково 700 тисяч українців. Війна, чи відсутність повної безпеки, не є ключовою причиною еміграції, це лише тригер, який її прискорює. Наявність роботи теж не зупиняє від еміграції — зараз у нас рекордна кількість вакансій, яка вища рівня 2021 року. Чому тоді люди їдуть? І тим більше власне житло не є приводом для них лишатися. Україна входить до топ-5 країн Європи за наявністю власного житла. Понад 85% домогосподарств мають власне житло, – каже фахівець. 

За його словами після війни країни Євросоюзу не надто сприятимуть тому, щоб українці повернулися додому. Адже завдяки українцям Європа розв’язує власні проблеми з нестачею робочої сили (бо і їх населення виїздило за кордон) і високим відсотком старіння населення і низьку народжуваність. 

Українські біженці перебувають тільки у першому триместрі свого міграційного циклу. А весь міграційний цикл триває в середньому 3–15 років і залежить від цілей людини, – порівнює експерт пропозиції повернутися додому, з прикладом, якби вагітній запропонували б народити вже у перші місяці вагітності. 

Безсумнівно частина людей повернуться. Зокрема ті, хто встигне накопичити якусь суму грошей, щоб почати власний бізнес в Україні. Але я багато людей поїдуть, і це теж природний процес. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.