Ср. Жов 23rd, 2024

Йдеться про працевлаштування та оплату праці

Європа приймає українських біженців і мігрантів, надаючи доступ до медицини, освіти, житла та роботи. Найбільше українців перебуває в Німеччині (1,2 млн), Польщі (960 тис.) та Чехії (360 тис.), але це не завжди означає, що саме в цих країнах найкращі умови для життя та працевлаштування.

Які країни Європи займають найвищі сходинки, де найліпші зарплати, умови праці й найменша конкуренція за робоче місце — розповідає visitukraine. today з посиланням на міжнародний рейтинг найщасливіших країн світу World Happiness Report.

Фінляндія

Ця країна вже 10 років займає провідні позиції у рейтингу World Happiness Report. Тут панують висока довіра до влади й свобода.

Мінімальні зарплати залежать від галузі й профспілок, стартуючи від 1800−2000 EUR на місяць.

Робочий день триває 8 годин, а понаднормова робота оплачується вдвічі. Закон про рівноправ’я з 1987 року гарантує однакову оплату та доступ до вакансій для чоловіків і жінок.

Попри гарні умови, Фінляндія залишається непопулярною серед українських мігрантів, що зменшує конкуренцію на ринку праці та робить її привабливим варіантом для переїзду у 2024 році.

Данія

Данське слово hygge описує стан, в якому ми відчуваємо комфорт, зручність, доброту. На думку данців, запорука щастя — регулярні зустрічі з людьми.

Рівень мінімальної зарплати тут не встановлюється, але можна розраховувати на винагородження від 2500 EUR на місяць. Водночас у середньому, у Данії можна заробляти близько 5200 EUR на місяць. При цьому для біженців, окрім права на роботу, тут є безкоштовними освіта для дітей та медицина.

Нідерланди

У Нідерландах розвинена соціальна сфера, що робить країну привабливою для праці іноземців.

Мінімальна зарплата тут встановлена в залежності від віку і розраховується виключно погодинно, щоб отримувати справедливу оплату труда, незалежно від робочих годин на тиждень. З 1 січня 2024 року це 13,27 EUR для осіб від 21 року.

Для того, щоб українець отримав роботу в Нідерландах, йому потрібно оформити статус тимчасового захисту. Якщо ж ви мігруєте для працевлаштування, а не внаслідок воєнного конфлікту, вам потрібно отримати комбінований дозвіл на проживання та роботу (GVVA).

Оформити робочу візу можна в посольстві або консульстві Нідерландів в Україні. Подати заяву можете ви або ваш роботодавець.

Швеція

Швеція не є найпопулярнішою серед економічних мігрантів, а тому тут є попит на різноманітну робочу силу.

Мінімальний рівень заробітної плати тут не встановлено, але зазвичай пропозиції на ринку починаються від 2500−3000 EUR за місяць.

Швеція гостинна до біженців. Подати документи, щоб отримати статус тимчасового захисту, тут можна протягом 90 днів від моменту прибуття.

Українці повинні обов’язково отримати дозвіл на роботу. Це пов’язано з воєнним конфліктом на території держави. Найпростіше подати документи онлайн. Особа заповнює анкету, що направляється до Міграційного агентства Швеції.

Зверніть увагу, що документи громадян України та Грузії розглядаються в першу чергу.

Усі країни Європейського Союзу надають роботу українцям на підставі статусу тимчасового захисту. Однак у Швеції послуги, які надає служба зайнятості, залежать від терміну, протягом якого особа перебуває на території держави.

Швейцарія

Країна вважається однією з найзаможніших у світі, а тому зарплати відповідні. І хоча їх мінімальний рівень не регулюється, ринок праці тут дуже стабільний.

Можна розраховувати на заробіток від 2700−3000 EUR на найменш оплачуваних посадах. При цьому кожен приїжджий з України у Швейцарію отримає статус захисту S, який дає право проживати у Швейцарії на один рік. Надалі його можна змінити на статус B, що діє також один рік.

Для того, щоб отримати роботу у Швейцарії, українець повинен отримати дозвіл на проживання типу L або В та оформити робочу візу. Цим держава відрізняється від інших країн Європи, де в основному потрібна тільки посвідка на проживання.

Нагадаємо, станом на 31 серпня 2024 року статус тимчасового захисту в ЄС мали майже 4,2 млн громадян України.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.