Пт. Жов 25th, 2024

Сомельє розкрила всю небезпеку таких напоїв 

Винні напої

Перш за все – треба уважно читати етикетку, і навіть те, що пишуть маленькими буквами. Адже винні напої дуже схожі на вино, стоять у магазині поруч, хоча це зовсім не справжнє вино. 

Винний напій містить не тільки виноградні виноматеріали, а й сік інших плодів, ягід, фруктів або зернових культур, а також добавки у вигляді етилового, коньячного, плодового, виноградного спиртів. У винні напої можуть додавати цукор, воду, ароматизатори, нескінченну кількість сульфатів та барвників, аби додати смаку. 

Вживання такого напою може позначитися на здоров’ї. 

Вина масового виробництва

Мас-маркет продукція має привабливі ціни та й на вигляд непогана. Але якість такого вина часто не найкраща. Адже виробнику цікава кількість передусім, тому можуть купувати неясну сировину, використовувати швидші і дешевші методи виробництва. А якщо у таке вино додають ще домішки, то воно перетворюється на небезпечний продукт. 

Як альтернативу, краще познайомитися з українським крафтовим вином. Виробники наголошують на якості й унікальності свого продукту. І таке вино теж є у звичайних супермаркетах. 

Дешеве «шампанське»

Справжнє шампанське може виготовлятися лише в одному місці – у французькому регіоні Шампань. Це захищене географічне найменування, і продукція з цього регіону не може коштувати дешево через складний процес виробництва та високу якість. Сомельє зазначає, що менш як за 1000 грн, хорошого шампанського у продажу немає.  

Якщо хочеться ігристого, тоді краще обирати іспанське вино, яке виробляється за аналогічною технологією, але коштує набагато дешевше.

Ще один варіант – українські ігристі вина, виготовлені за методом Шарма. Це простіший, але надійний спосіб виробництва, який гарантує якість. Головне – обирайте вино, а не те, що лише виглядає як вино.

Зіпсоване вино

І таке трапляється, на жаль. Якщо ви відкрили пляшку, і відчуваєте неприємний запах мокрого картону або вогкості від корка, – це явна ознака того, що вино зіпсувалося. Пити його можна, воно не становить небезпеки для здоров’я. Але це навряд принесе задоволення.  

І найгірше, що таке може трапитися навіть з дорогим вином. Бо вино – це живий продукт. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.