Сб. Жов 26th, 2024

Хтось намагається запустити «маховик Кейнса»?

Джон Мейнард Кейнс був британським бароном, аристократом і всесвітньо-відомим економістом, який, фактично, й допоміг Рузвельту вивести Америку із Великої Депресії та досягти перемоги у Другій Світовій Війні за рахунок – неймовірного нарощення економічного та, передовсім, виробничого потенціалу США

Ті снаряди, що їх сьогодні Україні потрібні на рік, США періоду Рузвельта під проводом ідей Кейнса, випускала за місяць, чи навіть за лічені тижні.

Нині ж США потрібної нам кількості снарядів не здатні випусти – взагалі.

«Тисяча Зеленського» це маленький, навіть, мініатюрний крок у напрямку ідей сера Джона Мейнарда Кейнса, але це саме те, що може допомогти Україні – вистояти і навіть перемогти.

«Що за й-й комунізм, ще й під час війни?!» (с)

Більшість опонентів в штики сприйняли пропозицію Зеленського, в той час як основна маса не усвідомлю – що він, насправді, запропонував. 

Отже зацитуємо офіційне повідомлення:

«Я доручив уряду запровадити з 1 грудня нову програму, яка буде відчутною для кожної сім’ї в Україні. Є-підтримка для всіх наших людей – дорослі, діти, кожна сім’я в Україні. Тисяча гривень на людину – на родину це вийде по кілька тисяч гривен», – заявив президент.

Кошти можна буде витратити на оплату українських товарів, комунальних послуг, електрики, квитків на потяг, українських лікарських засобів, книжок та культурних послуг.

Опоненти лютують:

«Це такий нам запроваджують в Україні базовий дохід!?»

«Що за й-й комунізм, ще й під час війни!»

 

«Це не комунізм, це хлібні картки»

 

«Атракціон нєслиханой щєдрості. Прокурори-інваліди теж отримають свою часточку щастя? І Ахметов з Пінчуком та Бєнєй не будуть обділені?  А депутати, міністри, свора прокурорів, суддів не залишаться поза бортом державного піклування?»

Все це звучить досить гостро, щиро і переконливо, але, пригадаймо англійського барона Кейнса та американського президента Рузвельта, які змогли не лише забезпечити Сталіна всією необхідною зброєю, амуніцією та харчами для перемоги на Сході, але й самі наробили стільки зброї і всього, що змогли майже без серйозних втрат добити Гітлера на Заході Європі та надзвичайно потужну Японію прямо у своєму логові.

Так от «Тисяча Зеленського», навіть, якщо її видаватимуть Ахметову чи оплившому від хабарів прокурору, зможе працювати лише і тільки – на Україну.

В цьому і є суть «Маховика Кейнса». Ми в Україні щось подібне чули під час польської окупації Галичини та ЗУ.

Тоді гасло українських селян, фермерів та підприємців звучало: «Свій до Свого по Своє». Іншими словами: «Давайте, зробимо так, аби гроші українців – крутилися серед українців і не збагачували поляків, а підтримували б … нас – українців.

«Тисяча Зеленського» має той самий смисл. Ключове в повідомлені про неї закладено в словах

Кошти можна буде витратити на оплату українських товарів, комунальних послуг, електрики, квитків на потяг, українських лікарських засобів, книжок та культурних послуг (в Україні).

 

Тобто, на ці гроші не можна буде купити, практично, нічого, що б не було – Made in Ukraine / Вироблене в Україні.

І це значить, що умовний Ахметов, чи запливший від грошей прокурор, якщо вони звикли користуватися усім іноземним, то просто не зможуть тією тисячею скористатися.

Якщо ж вони знайдуть спосіб щось нею оплатити, то ці гроші зразу – автоматично – підуть на підтримку саме Української економіки, а не на покупку ліків чи товарів іноземного виробництва та відповідно на підтримку економік: Польщі, Китаю, Туреччини, ЄС і США тощо

«Ой у лузі Червона калина» (с)

Про які гроші у всій цій історії йдеться?

Дехто вже провів підрахунки:

Припустимо 30млн людей х 1000 х  12 міс : 41 х 0,6 (різні податки + мультиплікатор) = 5.270 млрд дол на рік.

 

Досить пристойна сума навіть якщо буде в рази менша буде.

Дійсно, вливання в економіку таких грошей може стати дуже серйозним стимулом.

Фактично, ми наче створюємо окремий контур грошей, які крутяться тільки в українській економіці і не витікають за кордон у вигляді оплати за іноземні товари та послуги.

Тим паче важливо, що головним драйвером позитивних зрушень та економічного розвитку тут ставатимуть люди – НЕ БАГАТІ.

 

Технічно кажучи «бідні»: звичайні пенсіонери, самотні матері, внутрішньо переміщені громадяни та їх діти, реальні інваліди та всі ті, хто заробляє небагато і аж ніяк не розкошує.

 

Для їхніх родин кожна така тисяча гривень стане тим рятівним колом, яке допоможе їм самим – рятувати нашу з вами економіку в умовах війни, кризи та масового виїзду людей з України.

За великим рахунком Держава має на такій «тисячі» не зупинятися, а йти далі і забезпечити – уже адресно – найбільш вразливі категорії населення не однією тисячею, а двома, трьома – п’ятьма.  

Наприклад, самотній дідусь-пенсіонер, який отримує зараз 2,5 тисячі гривень: чом не дати йому на спеціальну картку – ще 2,5 тисячі, які б він міг витратити собі лише на комунпослуги, ліки українського виробництва та якісну українську їжу?

Такі люди, швидше за все, почнуть просто більше перераховувати ЗСУ

«ЧЕРВОНА КАЛИНА»

Саме так ми пропонуємо назвати картки, на які людям буде нараховуватися «Тисяча Зеленського».

Ця сума має бути «незгораєма» і людина повинна мати можливість накопичити собі 12 000 грн. скажімо для придбання якихось українських меблів чи побутової техніки з не менш як 80% – локалізації виробництва саме в Україні.

Маректплейс та мережа магазинів

Далі має запрацювати відповідний маркетплейс «Червона калина», де людина зможе купити собі будь-що їй потрібне – виготовлене саме в Україні.

Це має бути щось подібне на ROZETKA, чи PROM, але тільки для українців і з фокусом на товари – реально вироблені в Україні

Далі має запрацювати доставка та магазини на місцях. Тут уже, окрім всього іншого, має отримувати пріоритет ще й– місцевий виробник, як мінімум продуктів харчування.

Тобто, це в основному схема роботи магазинів від ROZETKA, які переважно працюють як пункти видачі товарів придбаних онлайн, однак, «Червона калина» ще має бути зорієнтована й на людей, які доступу до інтернету постійно не мають чи їм не користуються, а хочуть прийти до магазину все побачити на власні очі та вибрати собі – необхідне.

«ВОЄНТОРГ»

Насправді в умовах війни більші виплати (понад одну тисячу) мали б отримувати й родини, які відправили членів своєї сім’ї – на фронт.

Це мав би бути і додатковий стимул і прояв уваги до таких родин і до таких воїнів, які не злякалися мобілізації, не сховалися, а стали нашим щитом і мають тепер стати – справжньою новою елітою України.

Такі родини в основному витрачають гроші на те, що треба їхнім рідним – на фронті.

 

На цих потребах часто заробляють різного роду ділки, перекупщики, зокрема, й іноземні маркетплйеси, які продають різне потрібне для війська – українцям в Україні.

 

Логічно в такій ситуації підтримати саме – українського виробника, а би він мав шанс почати виробляти відповідні товари на рівні не гіршому, ніж американські, чи польські, чи німецькі аналоги.

Зокрема це стосується спорядження, турнікетів, елементів обвісу і т.п.

Ідеально така система запрацювала б у поєднанні з концепцією «Grand Reserve», яка передбачає, умовно кажучи, службу в армії «вахтовим методом»: коли окрім досвідчених військових на передову регулярно прибувають чоловіки відповідного віку – з заїздом на 42 дні служби.

І так 2-3 рази на рік – без відриву від виробництва за основним місцем роботи в тилу – під час іншого часу – упродовж року.

В такі системі мільйони чоловіків – тих самих суддів, прокурорів та державних службовців мали б пройти БВП і підключитися до ратної справи, що автоматом залучило б певним чином до реальної війни і всіх їхніх рідних та друзів.

Що зрештою, зняло б і проблему кадрів, і проблему людей – необхідних виробництву і саму психологічну проблему разючого розділення фронту і тилу…  

За таких умов «Воєнторг» міг би навіть з часом стати – окремим маркетплейсом з окремою мережею магазинів та певними своїми регламентами, які б дозволяли рідним вояків певного підрозділу кооперуватися і власними накопиченнями на відповідних картках долучатися до тих чи інших зборів на необхідні конкретним підрозділам прилади та технічні засоби, але…

Система Grand Reserve здатна комплексно вирішити проблему кажрів для Україну: і в ЗСУ, і в Оборонпромі та решті економіки

«Воєнторг» або щось подібне це вже питання наступних етапів.

Поки ж ми бачимо «Тисячу Зеленського» – перший маленький крок в напрямку, який може створити в українській економіці своєрідний внутрішній контур грошей, які будуть крутитися саме в Україні і не витікатимуть за кордон.

Початково, сподіваємося, це буде 5 мільярдів доларів. Реально ж для протидії РФ нам треба, щоби в такому контурі крутилося постійно 150 мільярдів дол. – еквівалентна сума у гривнях.

 

Зробити це – реально і саме тоді «Маховик Кейнса» почне розкручуватися і працювати на повну силу, дозволяючи Україні вистояти і триматися і перемагати – навіть без іноземних вливань та інвестицій.

ОДНАК

В усій цій історії з «Тисячею Зеленського» є один, так би мовити, мінус. Аби таку тисячу отримувати, людина має чітко – проявити себе. Показати. Так само має проявити себе і бізнес в Україні, який хотів би продавати вироблене ним – українцям.

Очевидно, що влада таким чином намагається дещо покращити й роботу ТЦК. Це нормально. Але ми б радили всім звернути увагу на «Гранд Резерв», як на єдиний реальний механізм, який дозволяє не обезкровити економіку, вибравши всіх чоловіків на фронт.

Що ж до іншого, то «Тисячу Зеленського» можна і треба тільки – вітати.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.