Нд. Жов 27th, 2024

Прикмети наших пращурів

Вважається, що волосся не можна викидати в сміття, бо разом з ними може втратитись частина життєвих сил і позитивної енергетики людини.

У старі часи люди вірили, що в волоссі таїться багато сили і енергії. Тому, вони були впевнені, що якщо викинути волосся, то у людини буде сильно боліти голова, можна залучити невдачі у свій будинок.

До того ж, волосся в старі часи використовували для того, щоб навести на людину порчу. Тому багато хто і досі вважає, що волосся після стрижки не можна викидати, бо воно стає хорошою здобиччю для енергетично сильних людей, які можуть вкрасти удачу і привести нещастя у життя власника цього пасма.

Стародавні слов’яни також вірили, що якщо волосся потрапить до птаха і він з нього зів’є гніздо, то їх господаря будуть мучити головні болі. Тому, викидати пасма на вулицю не радили нікому.

Оскільки наші предки сильно вірили у магічну цінність всього, що їх оточує, то вони вигадали кілька способів, як правильно утилізувати волосся, щоб принести у своє життя лише добробут.

Від обрізаного волосся можна позбутися, кинувши його в проточну воду (річку або струмок). Вважається, що течія віднесе весь негатив, що накопичився у людини за час його зростання.

Земля також добре підходить, щоб поховати залишки волосся. Бажано закопати його в безлюдному місці, виривши глибоку яму, щоб тварини не могли до нього дістатись.

Спалювання волосся є найкращим способом. Спалити можна в печі, каміні, на багатті, в крайньому разі в попільничці на балконі.

При такому способі не залишається волосся, а отже ніхто не зможе ним скористатися. За народною прикметою, спалюючи волосся, людина отримує сімейне благополуччя.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.