Пт. Вер 20th, 2024

Художниці з Рівного Марина Голуб-Єфімчук та Марія Кушнірук розмалювали гільзи від снарядів та розігрують їх на благодійному аукціоні, аби допомогти ЗСУ. Про подробиці творчості рівнянок дізнавалися журналісти Телеканалу Рівне 1

Марина Голуб-Єфімчук та Марія Кушнірук вихованиці Рівненської державної дитячої художньої школи № 1.

Після закінчення навчання у художній школі кожна з дівчат обрала свій шлях. Марина продовжила навчатися образотворчому мистецтву в РДГУ, де пізніше стала викладати художню кераміку. Марія ж продовжила свій творчий шлях у Київському національному університеті будівництва та архітектури.

Творчих рівнянок об’єднало мистецтво задля допомоги.

Гільзи мені відправили хлопці з 47 бригади, там воює мій одногрупник. Я розписала в цілому 6 гільз, 5 з яких відправила 47 бригаді. Гільзу яка мала йти на аукціон я зробила за 2 дні, бо мала обмаль часу, – каже Марія Кушнірук.

Марія зазначає, що надихалась моментом коли наші воїни зірвали рекламний щит і там були слова Т.Г. Шевченка:

“І вам слава, сині гори,
Кригою окуті.
І вам, лицарі великі,
Богом не забуті.
Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!”

На гільзі розмальованій Марією можна також побачити славнозвісну “бавовну”, яка вже стала за час повномасштабного вторгнення символом України та її воїнів.

Кожен живе своїм життям робота, бізнес, творчість і це є нормально, але не можна забувати про ціну нашого спокою, – резюмує Марина Голуб-Єфімчук.

Художниця зазначає, що ідея про розпис від одногрупниці з художньої дитячої школи, була цікавим проєктом і стимулом для реалізації творчих задумів на полотні гільзи.

Висота якої сягає 77 см і її вага понад 4.5 кг. У своїй даній роботі присутні аж два поєднання, творчості й донату. Розпис тривав декілька днів, і завершальним етапом стали рядки вірша Ігоря Бойчука, які, як на мене, дуже точно описують наших Героїв, – додає Марина Голуб-Єфімчук.

“Вогонь, запеклих, зовсім не пече,
Вогонь, запеклих, просто зігріває.
І кров із ран, хоробрих, не тече.
Безсмертних, жодна куля не вбиває.

Запеклих, час не зітре імена.
Ніколи дощ не змиє їх з граніту.
Лиш тільки Революція й війна
Народжують героїв цього світу.”

Художниці зазначають, що вже вдалося назбирати понад 13 000 грн. Та збір продовжується і триватиме до п’ятниці 27.10.2023 року.

Кожеш охочий може ДОЛУЧИТИСЯ ДО ЗБОРУ.

Читайте також: Дочка військовослужбовця з Рівненщини Юрія Мосійчука просить підтримати петицію задля присвоєння йому почесного звання

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.