Пт. Жов 18th, 2024

Фото ілюстративне

7 листопада відзначають Міжнародний день африканського письменника, День холодця, Міжнародний день інуїтів, Міжнародний день Мерло, Міжнародний день медичної фізики. Православна церква України в цей день вшановує пам’ять мученика Феодота Анкірського.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

7 листопада за новим церковним календарем, на який ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023, – день пам’яті святого мученика Федота (Корчемника).

Жив святий мученик Федот у другій половині III століття в Анкірі. Він бувкорчмарем. Федот вирізнявся глибокою вірою у Бога, дотримувався цнотливості та чистоти, виховував у собі стриманість. Постійно молився та дотримувався посту. Також Федот намагався своїми вчинками та словами навернути грішників на праведне, а язичників до Христа.

В той час імператор Діоклетіан розпочав гоніння християн, тому багато хто втік з міста, покидаючи напризволяще будинки і все майно. Федот завжди допомагав християнам, давав їм прихисток в своєму готелі. 

Коли всі церкви в Анкірі розорили, Божественну літургію почали проводити в готелі Федота. В той час багато жінок прийняли мученицьку смерть за Христа. Однією з них була тітка Федота – свята Текуса. Після смерті Текуса явилася Федоту уві сні і попросила поховати її за християнськими звичаями.

Федот разом із другом Поліхронієм пішли до озера, де втопили мучениць. Вони дістали їх тіла і поховали. Незабаром Поліхронія схопили. Він не витримав катувань і вказав на Федота, якого затримали та катували, відсікши голову. За переказами, сталося це у 303 році.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

7 листопада 2023 року іменини святкують: Александр, Олексій, Антонін, Афанасій, Богдан, Валерій, Веніамін, Григорій, Дорофей, Євген, Іларіон, Кирилл, Лазар, Максиміан, Михайло, Федір, Федот, Єлизавета.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Листя на вишні досі жовте – до пізньої зими.
Якщо вночі не видно зірок, то скоро настане похолодання.
Ворони риються в землі і впали листі – до морозного листопада.
Зима настане пізно, якщо до цього дня не пропали павуки і мухи.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Не можна довго спати та лінуватися.
Не можна в’язати, а ось ткати і прясти можна.
На Федота вагітним не можна їсти на ходу, інакше малюк неспокійним народиться.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.